Viața în Moldova

Bătrânii orfani. „Am rămas singură și mă chinui”

Chiar dacă au copii, mulți părinți își petrec ultimii ani din viață singuri. Lipsa locurilor de muncă, sărăcia și nevoile îi fac pe cei tineri să plece din țară. Unii dintre ei își vizitează părinții de sărbători, alții le pășesc pragul foarte rar sau chiar deloc. Dorul de cei dragi face ca mulți pensionari să moară cu zile. Unii dintre ei recunosc că nu-i nimic mai dureros decât gândul că ai crescut câțiva copii și oricum ești singur.

Datele arată că în R. Moldova populația este îmbătrânită, iar majoritatea vârstnicilor trăiesc în sate. Acum, când îi părăsesc puterile, nu există nici programe sociale care să-i susțină și nici nu beneficiază de suport din partea autorităților locale.

În satul Izbiște, Criuleni, trăiesc peste 3000 de oameni, dintre care peste 500 sunt bătrâni. Printre ei am identificat două familii de pensionari, care au câte trei și respectiv cinci copii, dar acum au rămas singuri.

maimica.jpg.jpg
Valentina Manoilova, pensionară din satul Izbiște, Criuleni, care a crescut trei copii

„Niciodată nu le cer nimic”

Pe Valentina Manoilova am găsit-o la gura sobei, îmbrobodită și necăjită. Abia aprinsese focul, iar în casă era încă frig. Femeia are trei copii și toți sunt plecați în lume. Fiica cea mare a împlinit recent 55 de ani, iar ultimii 20 i-a trăit în Ucraina. „Acum, acolo este tare complicat și vai de capul ei cum se descurcă”, ne zice bătrâna și oftează din greu. Ceilalți doi feciori sunt în Rusia și lucrează șoferi într-un parc auto. Unul are 53 de ani, iar altul are 45. „Îs mari și ei deja, degrabă vor ieși la pensie”, remarcă pensionara și ne arată cu mâna spre pozele de pe pereți, unde este toată familia împreună.

Mătușa Valentina povestește că a venit în Izbiște pentru că soțul ei era din această localitate, avea mama aici și i-a fost jale s-o lase singură. „Eu nu vreau ca copiii să vină în sat pentru mine. Ei trebuie să-și aranjeze viața lor. Acum ei sunt plecați să câștige bani ca să-și poată hrăni familiile. Toți au câte doi copii. Eu niciodată nu le cer nimic. Dacă ei îmi dau ceva, le mulțumesc, dacă nu, îi înțeleg că și lor le este greu”, mărturisește bătrâna.

 AUDIO! Atunci când își amintește că a rămas singură, bunica Valentina plânge:

„De m-ar lua Dumnezeu odată, să nu mă chinui atât”

Întrebată cum petrece o zi, pensionara a plecat capul și a zis că stă între patru pereți și plânge. Când încă putea merge, ieșea pe afară, își găsea ocupație, dar acum este ca la închisoare. „Uneori îmi amintesc cum eram înainte și cum am ajuns acum. De m-ar lua Dumnezeu odată, să nu mă mai chinui atât”, spune dezamăgită mătușa Valentina.

Cei mai mulți bani bătrâna îi cheltuiește pentru medicamente

Cei mai mulți bani bătrâna îi cheltuiește pentru medicamente

Bătrâna recunoaște că era pregătită pentru totul, dar nu și pentru faptul că la un moment îi vor ceda picioarele. Ea mărturisește că situația s-a agravat acum o lună când a ieșit afară, a lunecat, a căzut și s-a lovit la cap. Acum pentru ea mersul este o durere continuă, iar fără analgezice i-ar fi greu să facă măcar un pas. „Luna trecută am cumpărat medicamente de 1200 de lei. S-a dus toată pensia. Cum să trăiești în asemenea condiții?!”, se întreabă nemulțumită femeia.

Valentina Manoilova nu mai crește păsări și animale pe lângă casă. Acum doi ani ea avea câteva găini și niște rațe mute, dar într-o noapte au intrat tălharii și i le-au furat pe toate. De atunci nu mai are nimic.

mar-6870
Valentina Manoilova spune că leacurile sunt foarte scumpe

Foto: Ramin Mazur

Toți cinci copii au plecat în Italia

Soții Pârvu sunt alți doi bătrâni din Izbiște, dar care au crescut cinci copii și acum la fel au rămas singuri. Pe Moș Grigore, care are 84 de ani, l-am găsit pe cuptor, iar mătușa Anastasia de 76 de ani am prins-o trebăluind prin curte. Ei au trei fete și doi băieți, iar de-a lungul anilor toți au plecat la muncă în Italia.

„Patru au cuibul lor, dar încă mai au de muncit ca să întoarcă datoriile. Cel mai mic cred că va trăi în casa părintească”, ne-a povestit unul dintre bătrâni, imediat cum le-am pășit pragul.

WEB-mar-6938.jpg
Soții Grigore și Anastasia Pârvu au cinci copii și toți sunt plecați peste hotare

Pensionarii recunosc că, o perioadă, unul dintre băieți a îngrijit de un bătrân italian. Acesta îl plimba, îi făcea cumpărături și îl ajuta cu treburile casnice. Ei sunt conștienți că doar așa copiii își pot asigura un trai decent și nu-i judecă.

„În ultima perioadă ne vizitează o dată în an. Totuși, au fost timpuri când pe cel mic nu l-am văzut nouă ani. Nu avea documente și nu putea veni acasă. Acum actele sunt în regulă și îl vedem mai des”, susține mătușa Anastasia.

„Ne sună să vadă dacă n-am murit”

Când soții Pârvu erau tineri, casa era plină de copii, acum însă se alină în doi. „Nu mai avem puteri să facem ceva. Înainte aveam gospodărie mare, dar acum stăm doar cu șase găini pe lângă casă. Ne mai sună copiii seara să vadă dacă n-am murit”, mărturisește amuzată femeia și totodată recunoaște că atunci când le aude vocea, doarme mai liniștită.

Chiar dacă susțin că au parte doar de bucurii din partea copiilor, pensionarii recunosc că au suferit foarte mult când au aflat că aceștia vor să plece atât de departe.

AUDIO! Soții Pârvu își fac griji pentru copii:

Bătrânii recunosc că înainte copiii le trimiteau colete în mod regulat, dar acum o fac mai rar, fiindcă acolo este criză, care i-a afectat și pe ei. Totuși, atunci când vin acasă toți le dau părinților câte 50 sau 100 de euro, bani cu care ulterior ei își cumpără medicamente.

WEB-mar-6952
Anastasia Pârvu spune că pentru o viață lungă oamenii trebuie să mănânce multe fructe

Foto: Ramin Mazur

Nea Grigore și mătușa Anastasia spun că singurătatea este dură, de aceea când nepoții și copiii le pășesc pragul, în casa lor este o adevărată sărbătoare.

Potrivit ultimelor date ale Biroului Național de Statistică, în R. Moldova locuiesc aproape 600 mii de persoane cu vârsta de 60 de ani și mai mult, adică circa 15 la sută din numărul total al populației.

Într-un studiu, realizat de Centrul de Neuroştiinţă Cognitivă şi Socială din cadrul Universităţii din Chicago, se arată că șansele de a muri prematur cresc cu 14 la sută în cazul oamenilor care se simt singuri.

Ștefan HRUȘCĂ - Rugă pentru parinți
Sursa: Youtube
Facebook Comments
read more:

2 Replies

  1. […] Dorin Galben scrie, în suplimentul special al ziarului Timpul de Dimineață un material răvășitor despre bătrînii singuratici din satele și orașele Moldovei: ”Pe Valentina Manoilova am găsit-o la gura sobei, îmbrobodită și necăjită. Abia aprinsese focul, iar în casă era încă frig. Femeia are trei copii și toți sunt plecați în lume. Fiica cea mare a împlinit recent 55 de ani, iar ultimii 20 i-a trăit în Ucraina. „Acum, acolo este tare complicat și vai de capul ei cum se descurcă”, ne zice bătrâna și oftează din greu. Ceilalți doi feciori sunt în Rusia și lucrează șoferi într-un parc auto. Unul are 53 de ani, iar altul are 45. „Îs mari și ei deja, degrabă vor ieși la pensie”, remarcă pensionara și ne arată cu mâna spre pozele de pe pereți, unde este toată familia împreună. (…) ntrebată cum petrece o zi, pensionara a plecat capul și a zis că stă între patru pereți și plânge. Când încă putea merge, ieșea pe afară, își găsea ocupație, dar acum este ca la închisoare. „Uneori îmi amintesc cum eram înainte și cum am ajuns acum. De m-ar lua Dumnezeu odată, să nu mă mai chinui atât”, spune dezamăgită mătușa Valentina.  Bătrâna recunoaște că era pregătită pentru totul, dar nu și pentru faptul că la un moment îi vor ceda picioarele. Ea mărturisește că situația s-a agravat acum o lună când a ieșit afară, a lunecat, a căzut și s-a lovit la cap. Acum pentru ea mersul este o durere continuă, iar fără analgezice i-ar fi greu să facă măcar un pas. „Luna trecută am cumpărat medicamente de 1200 de lei. S-a dus toată pensia. Cum să trăiești în asemenea condiții?!”, se întreabă nemulțumită femeia. Valentina Manoilova nu mai crește păsări și animale pe lângă casă. Acum doi ani ea avea câteva găini și niște rațe mute, dar într-o noapte au intrat tălharii și i le-au furat pe toate. De atunci nu mai are nimic.” […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *