Reportaj

Camerele unde au loc întrevederile intime ale deținuților

Cei care ajung la închisoare, au dreptul la o întrevedere de scurtă durată pe lună şi la una de lungă durată pe trimestru. Dacă în timpul întâlnirilor scurte supraveghetorii sunt cu ochii pe ei, atunci în timpul întrevederilor lungi, acestora li se pune la dispoziție o „cameră intimă”, unde trei zile nu-i deranjează nimeni. De astfel de încăperi dispune practic fiecare penitenciar din țară, iar acolo este locul unde, absolut legal, condamnații întrețin relații intime după gratii.

În Codul de Executare al R. Moldova scrie că deţinuţii pot beneficia de întrevederi de lungă durată, cu dreptul de conlocuire, doar cu persoanele cu care se află în raporturi de rudenie (rudele apropiate): soţ, soție, mamă, tată, frate, soră etc. Totuși vizitele de lungă durată sunt solicitate mai des pentru întrevederi conjugale.

Camere pentru „întrevederi intime” sunt atât în penitenciarele pentru bărbați, cât și în cele pentru femei. Noi am mers să vedem cum arată aceste încăperi, deoarece este greu de imaginat cât de intim poate fi actul sexual într-un loc în care condamnații și-au pierdut dreptul la intimitate.

camera.jpg
Camera pentru întrevederi, Penitenciarul de la Rusca

Nu te rușina, protejează-te

Datorită Programului de reducere a riscurilor, implementat în penitenciarele din R. Moldova, înainte de întrevederile de lungă durată, condamnații primesc prezervative gratis.

Unica închisoare pentru femei din R. Moldova este cea de la Rusca. Acolo sunt patru camere pentru vizite de lungă durată, însă în ziua când am ajuns noi acolo, n-am găsit pe nimeni. Totuși, angajații ne-au făcut o excursie prin încăperile unde deținutele se întâlnesc cu soții sau cu alți membri ai familiei. „Colțul intim” este amenajat în afara zonei locative a deținutelor. Ca să ajungi acolo, mai întâi ești verificat dacă nu ai asupra ta obiecte interzise. Apoi mergi pe un coridor îngust, treci prin două rânduri de gratii și ești în interior. Imediat mi-a atras atenția un panou informativ pe care scria: „nu te rușina, protejează-te”, astfel făcându-se aluzie că persoanele, care vin acolo pentru a întreține relații intime, ar trebui să folosească prezervativele.

Panou informativ: nu te rușina, protejează-te!

Panou informativ: nu te rușina, protejează-te!

Camerele sunt dotate cu paturi, noptiere, dulapuri, televizoare și jucării pentru copii. Pe lângă acestea, beneficiarii au la dispoziție un grup sanitar comun și bucătăria, în care găsim frigider, cuptor cu microunde și alte lucruri necesare.

Victor Deviza, șeful Penitenciarului nr. 7 de la Rusca, spune că aici oamenii singuri își gătesc mâncare și petrec timpul așa cum poftesc. „Sunt zile când avem chiar și patru familii odată. De regulă, cel mai aglomerat este de sărbători. Nu țin minte să fi avut incidente neplăcute aici. Probabil deținutele știu că dacă vor crea probleme, data viitoare ar putea primi sancțiuni disciplinare, care le-ar interzice întrevederile de lungă durată”, subliniază Deviza.

„Trăim cu dorul unul față de altul”

Una dintre deținutele de la Rusca care beneficiază regulat de vizite de lungă durată este Olga. Femeia spune că este dificil să păstrezi o relație normală după gratii, dar recunoaște că cele trei zile, petrecute alături de soț, îi dau puteri să reziste până la următoarea întâlnire. „De obicei, după ce femeile ajung la închisoare, soții le părăsesc, însă bărbatul meu nu are cum să mă lepede, ne simțim bine împreună. Trăim cu dorul unul față de altul”, mărturisește femeia și totodată recunoaște că dacă la început soțul se simțea incomod când venea la întrevederile lungi, acum însă, acestea au devenit pentru el o normă.

DSC4721
Svetlana, deținută la Rusca

Foto: Dorin Galben

De „vizite intime” se bucură și Svetlana, o altă deținută de la Rusca. Tânăra povestește că a fost condamnată în 2011 pentru trafic de ființe umane. „Bucuria cea mai mare este atunci când îi vine soțul din Rusia. Ne vedem o dată la trei luni și petrecem aici trei zile împreună. Ambii așteptăm aceste întâlniri cu sufletul la gură. E greu de trăit așa, dar n-avem ce face”, oftează femeia, care lucrează la bucătăria din pușcărie.

Atmosfera romantică este asigurată

„Camere intime” sunt și în pușcăriile pentru bărbați. La Penitenciarul nr. 18 din Brănești găsim tocmai șapte încăperi de acest fel, un grup sanitar, bucătărie, ba chiar și o curte pentru plimbări. Toate acestea se află mai departe de celulele condamnaților. Deținuții au la dispoziție practic aceleași lucruri de care se bucură femeile de la Rusca. Totuși, aici mobilierul este mai nou și se pare că recent a fost făcută o reparație. De jur împrejur observăm elemente romantice. În interiorul camerelor, pereții sunt de culoare roz, pe fotolii am găsit jucării de pluș în formă de inimă, iar în jurul lustrelor erau agățate baloane.

Aurel Furtună, șeful Penitenciarului din Brănești, a menționat că în instituția pe care o conduce sunt 620 de deținuți și, de-a lungul timpului, majoritatea a avut întrevederi de lungă durată. „Pentru ca să aibă parte de întâlniri lungi, deținuții trebuie să depună o cerere cu o lună înainte pentru ca administrația să reușească să stabilească orarul. Ei sunt obligați să păstreze curățenia și liniștea. Înainte de a intra acolo, persoanele sunt verificate”, spune Furtună. El a mai menționat că angajații patrulează zona permanent, însă supraveghetorul poate solicita permisiunea de a intra în cameră doar atunci când i se pare ceva suspect.

Șeful închisorii de la Brănești spune că jumătate dintre deținuți preferă întrevederile de lungă durată cu copiii sau părinții lor, iar altă jumătate solicită întâlniri cu partenerele de viață.

Așteaptă această hotărâre de 18 ani

Până acum, în R. Moldova doar deținuții pe viață nu puteau beneficia de întrevederi de lungă durată, însă conform ultimelor modificări din Codul de Executare al R. Moldova și ei se vor putea bucura de acest drept.

DSC50251
Penitenciarul nr. 17 de la Rezina

Foto: Dorin Galben

La Penitenciarul nr. 17 de la Rezina, unde își ispășesc pedeapsa această categorie de deținuți, au început deja lucrările de amenajare a „camerelor intime”. Condamnații de aici recunosc că de ani de zile au tot trimis solicitări în diferite instanțe, ca să le permită să petreacă mai multe zile alături de cei apropiați, însă răspunsul pozitiv l-au primit abia acum. Valeriu, unul dintre deținuții pe viață spune că este foarte greu să păstrezi legătura cu o femeie, dacă nu poți întreține relații intime cu ea. „Avem doar întâlniri de scurtă durată și acestea sunt o dată în lună. Aceste întrevederi durează câteva ore. Toți așteptăm întrevederile de lungă durată, însă o dată la trei luni, cred că este foarte rar. Totuși suntem mulțumiți și pentru atât”, susține condamnatul.

Ion, un alt deținut pe viață, spune că așteaptă această hotărâre de 18 ani, de când a ajuns după gratii. „Vorbeam zilele astea cu alți deținuți și ne întrebam dacă vom avea puteri să petrecem trei zile alături de o femeie”, a menționat amuzat bărbatul.

În țările europene nu există această practică

Eficiența întrevederilor de lungă durată o evidențiază și Iulia Adam, psiholog în cadrul Departamentului Instituții Penitenciare (DIP). Specialista susține că în țările europene nu există această practică, însă deținuții de acolo beneficiază de „vizite intime” de până la patru ore sau dacă au un comportament exemplar, aceștia chiar pot merge în „concediu” acasă. „Eu consider că vizitele de lungă durată sunt benefice atât pentru deținuți, cât și pentru familiile lor. Ei devin mult mai apropiați și sunt pregătiți atunci când ajung la libertate”, susține psihologul.

Cât îi privește pe cei condamnați pe viață, Adam recunoaște că s-a discutat foarte mult în privința lor. „Am luat în calcul pericolele pe care aceștia le prezintă, drepturile lor, dar și nevoile. Ei ne întrebau: „Cum ne permiteți să ne căsătorim, dacă nu avem dreptul să ne vedem?”. De aceea, noi am decis să răspundem pozitiv la acest strigăt al lor”, conchide specialista.

supraveghere
Supraveghetorul verifică deținuții pe viață, Penitenciarul nr. 17 de la Rezina

Foto: Dorin Galben

Conform Codului de Executare al R. Moldova,  întrevederi de lungă durată nu se acordă condamnatului căruia i-a fost suspendat dreptul la întrevederi de lungă durată și celui care a fost transferat în regim iniţial în calitate de sancţiune disciplinară. Totodată, de „vizite intime” nu pot beneficia deținuții bolnavi de tuberculoză în formă contagioasă sau cu boli somatice, internați în spitalul penitenciarului. În acest caz, întrevederile de lungă durată, ce li se cuvin, se înlocuiesc cu cele de scurtă durată.

În Articolul 213 din Codul de Executare al R. Moldova din 24.12.2004, care a suferit modificări în 29.05.2014, se menționează că deținutul trebuie să achite cheltuielile suportate (pentru curent electric, apă, căldură etc.) de către instituţia penitenciară în legătură cu întrevederea de lungă durată de care a beneficiat.

Notă: Prenumele unor persoane a fost modificat la solicitarea acestora.

Facebook Comments
read more:

2 Replies

  1. Cel mai dramatic și chiar tragic în soarta deținuților din RM este că foarte mulți din aceștea sînt condamnați fără vinovăție de către instanțele de judecată, deoarece dosarele lor penale au fost fabricate de organele de urmărire penală: fie la comandă, fie pentru a finaliza cu orice preț ancheta ca să închidă cazul, fie că probele au fost falsificate, fie că este boșchetar fără rude, fie că a refuzat regulile unui joc murdar cu careva demnitari, fie că nu au avut o asistență juridică eficientă, fie că l-au trădat colegii/rudele/avocatul etc….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *