Reportaj

Cerșetori cu depozite bancare și venituri de peste 2000 de lei pe zi

Angajații la stat primesc un salariu mediu lunar de puțin peste 3000  de lei, un cerșetor însă poate câștiga de 4-5 ori mai mult. Zilnic pe străzile Chișinăului stau cu mâna întinsă zeci de oameni, iar la finalul „zilei de muncă” aceștia se aleg cu venituri frumoase. Pentru ca să nu fie deranjați, mulți cerșetori sunt nevoiți să se împartă și cu polițiștii, iar cei care refuză să facă acest lucru sunt persecutați. Un cuplu care trăiește din cerșit a acceptat să ne povestească despre dedesubturile acestei „meserii”.

Pe soții Serghei și Elena Iacoveț i-am găsit cerșind în preajma bisericii de pe strada Ciuflea din centrul capitalei. Bărbatul are 41 de ani, iar femeia 30, însă ambii par să aibă o vârstă înaintată. El are mâna și piciorul, din partea stângă, paralizate și stă permanent în scaun cu rotile, iar femeia, care la fel acuză probleme locomotorii, își însoțește soțul peste tot.

Schema de cerșit a celor doi este simplă. Serghei are în brațe o tăbliță pe care scrie: „ajutați-mă cu ce puteți pentru tratament, sunt paralizat”, iar soția îl „plimbă” printre mașinile care se opresc la semafor.

După ce a fost imobilizat parțial, bărbatul vorbește rar și nu foarte clar, însă adresarea sa consacrată „bună, prietene”, pe care o zice fiecărui participant la trafic, o pronunță fără ezitare. „Când îi numesc prieteni și le mai dau din ochi, oamenii îmi întind mai mulți lei”, susține amuzat cerșetorul.

Paralizat după gratii

Serghei Iacoveț nu a trăit toată viața din cerșit. El a crescut fără tată pentru că acesta era la pușcărie. Fiind minor, băiatul a ajuns după gratii pentru furt. Ulterior a fost închis pentru atac armat, iar după ce s-a eliberat a plecat la Moscova. El susține că acolo s-a înfiltrat în lumea criminală și a ajuns să aibă probleme cu poliția.

DSC5160
Serghei vorbește la telefon

Foto: Dorin Galben

„Odată m-au prins, m-au dus în pădure și m-au bătut pentru ca să le dau bani. Le-am spus să mergem la mine acasă ca să le dau tot de ce au nevoie. Când am ajuns în apartament, am luat pistolul și am omorât un polițist”, mărturisește Serghei. Crima s-a întâmplat chiar în fața fiului său de doar 10 ani și a soției sale din Ucraina. După acest incident, Serghei a fost condamnat la un deceniu de pușcărie. În timp ce-și ispășea pedeapsa, el a suferit o intervenție chirurgicală la coloana vertebrală și a rămas parțial paralizat.

Când și-a încheiat termenul de detenție, moldoveanul a revenit la Chișinău, unde a și început să cerșească alături de viitoarea sa soție.

Și-au jurat că vor cerși împreună

Serghei și Elena sunt căsătoriți din luna mai a anului trecut, iar atunci și-au promis în fața altarului că „vor cerși mereu împreună”, cum o spun chiar ei amuzați. Când au făcut cunoștință, femeia era vagaboandă. „Tatăl meu are apartament cu trei camere, dar m-a dat afară. Mai mult de un an eu am umblat pe drumuri. Viața mea s-a schimbat când l-am cunoscut pe Serghei”, spune femeia.

Enlarge

DSC5136
La un an după căsătorie, „tinerii însurăței” sunt mereu împreună

Foto: Dorin Galben

După ce au lucrat câteva luni împreună, ei au reușit să strângă banii necesari și au decis să se căsătorească. „Am reușit să strângem o mie de euro și mai aveam peste 30 de mii de lei în bancă. La nuntă au venit peste 50 de persoane și am sărbătorit câteva zile”, recunoaște fericit Serghei.

Mâncarea, muzica, cadourile, îmbrăcămintea și decorul i-au costat peste 25 de mii de lei, dar tinerii însurăței nu regretă investiția. Bărbatul recunoaște mândru că a strâns acești bani cerșind timp de câteva luni.

„Programul de muncă” și veniturile

Soții Iacoveț spun că cer de milă pentru că nu au posibilitatea și capacitatea să muncească. „Eu sunt invalid, soția are probleme neurologice și nimeni nu ne ia la muncă”, subliniază Serghei. În stradă însă, programul de lucru și-l fac singuri și tot singuri decid când merg acasă. Ei nu au un loc stabil, de aceea pot fi văzuți practic pe toate străzile mari din capitală.

Cel mai des Elena și Serghei cerșesc câte 3-4 ore pe zi și câștigă câteva sute de lei

„Lucrăm de luni până duminică, câte 3-4 ore pe zi sau chiar de dimineață până seara. Avem sărbători și zile de odihnă, pe care le stabilim tot noi. Dacă stăm 3-4 ore, facem câte 400-500 de lei, dacă cerșim toată ziua, putem câștiga și peste 2000 de lei. Sunt oameni darnici care ne dau bancnote de 50 sau de 100 de lei”, susține mulțumit Serghei. Imediat se implică și Elena, care spune că pe 22 martie, curent, când credincioșii sărbătoreau „Cei 40 de sfinți”, ei stăteau la poarta Bisericii Ciuflea, iar un bărbat, care a ieșit de la slujbă, le-a dat 400 de lei.

De obicei șoferii le dau câte 1-2 lei

De obicei șoferii le dau câte 1-2 lei

Totuși soții recunosc că cea mai mare donație a fost de 900 de lei și au primit-o anul trecut. „Eram pe strada Ismail, când de noi s-a apropiat un domn cu doi bodyguarzi. Ne-a întrebat ce probleme avem și i-am spus că strângem bani pentru tratament. El mi-a pus o mână pe umăr, iar cu alta mi-a băgat în buzunar nouă bancnote de câte 100 de lei și a plecat fără să mai zică ceva”, povestește cerșetorul, care a mai mărturisit, în șoaptă, că depune banii în bancă pentru că vrea să meargă la lecuire în Rusia și are nevoie de 10 mii de euro.

Persecutați de polițiști

Cei doi cerșetori mărturisesc că în ultima perioadă, în jurul lor se învârtesc tot mai mulți oameni suspecți, care le dau de înțeles să se împartă cu banii, în caz contrar vor avea probleme. „Acum câteva săptămâni de noi s-au apropiat doi polițiști. Ei au vrut să le dăm bani, iar când le-am spus să ne lase în pace, aceștia m-au trântit jos de pe scaunul cu rotile, iar pe soția mea au luat-o la comisariat”, își amintește cu groază Serghei.

Elena povestește că oamenii legii o întrebau de ce s-a legat cu un invalid și i-au sugerat să-l lepede. Zilele trecute cuplul a avut parte de o nouă confruntare cu polițiștii. „Noi treceam strada, iar ei ne filmau. După asta s-au apropiat și au început să ne facă în tot felul. Vor bani de la noi și nu se vor opri până nu-și vor atinge scopul”, presupune femeia. Cuplul are doar o dorință și anume să fie lăsați în pace să strângă suma necesară pentru tratamentul lui Serghei.

Fără ajutorul soției, Serghei nu poate nici măcar să bea apă

Fără ajutorul soției, Serghei nu poate nici măcar să bea apă

În prezent, soții Iacoveț trăiesc într-un apartament cu trei camere, care aparține tatălui Elenei. Femeia are și un fecior de opt ani din prima căsătorie, iar acesta stă cu bunica. Mama, împreună cu tatăl vitreg, îl îmbracă, îl încalță și îi cumpără tot de ce are nevoie. Serghei, la rândul său, nu comunică cu fosta lui familie, însă știe că feciorul său, care este deja matur, a ajuns după gratii.

Cerşitul nu contravine legii, deci, nu există bază legală pentru ca poliţiştii să le interzică oamenilor să cerşească. Totuși juriștii spun că dacă acest fenomen are loc pe carosabil, atunci persoanele respective pot fi amendate pentru încălcarea regulamentului rutier. 

Facebook Comments
read more:

5 Replies

  1. Buna . sunt o vecina dealor al Elenii ….stiti sunt niste oameni tare scandalosi el o bate pe ea tare si vb necenzurat …beau infiecare zi …inca tatal ei e bun cai tine in casa ….copilu ei e la internat si grija are bunelu de el da nu eiii cum au zis ….si de sotul Elenii pot zice ca el merge foarte bine si fara carucior ….mereu se plimba cu maxitaxi ….asaca oameni buni dati si facetiva de pomana cun batrinel care a muncit o viatsa si are o pensie mizera,da nu cu acestia …de enosi ce sunt cersesc ….ginditiva cu cine va faceti pomana….

  2. Bre, uite înțeleg toată chestia asta cu cerșitul, dar dragi MOLDOVENI dacă ai nevoie într-adevăr să faci operație de ce să te ”cracăni” (iertare de expresie) chiar până la 1000 euro și încă 30 mii de lei din bancă, plus la acestea să mai chemi și 50 de persoane la nuntă, și să țină nunta ca în povești (3 zile și 3 nopți).
    Și apoi, după cum au declarat că acești bani i-au făcut doar în câteva luni (dacă apelăm la logică – timpul minim pentru a strange 30 mii lei pentru ei ar fi nevoie undeva de 2 luni dacă ei ar lucra 4 ore pe zi, fără zile de odihnă -> deci pe lună ar fi undeva 15 000 lei), apoi suma de care are nevoie pentru operatie o pot strânge în minim 13 luni (matematic) însă să fim mai reali un pic zicem 15 luni. Credeți că după 15 luni – adică prin luna august curent ei se vor opri de cerșit?
    Hai să fim sinceri.

    P.S. Nu am nimic contra reportajului. Frumos.
    Câți dintre ăștia care au citit reportajul au înțeles că au făcut facultatea degeaba? Enjoy us.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *