Reportaj

Cinișeuți – „satul lui Dodon”

Victoria obținută în alegerile prezidențiale a fost, cum e și firesc, motiv de mândrie atât pentru Igor Dodon, cât și pentru Partidul Socialiștilor. Și asta deoarece președintele nou ales s-a bucurat de susținerea masivă a cetățenilor atât din nordul, cât și din sudul Republicii Moldova. Despre cum trăiesc alegătorii lui Igor Dodon, de ce i-au acordat votul de încredere și ce așteptări au de la acesta, am încercat să aflăm de la locuitorii satului Cinișeuți. Localitatea este administrată de raionul Rezina, unde candidatul socialist a acumulat la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, circa 80 la sută din totalul de voturi.

„Tinerii fug din sat, iar cei după 40 de ani mor de foame”

La 13 kilometri de orașul Rezina, acolo unde ca prin minune asfaltul se termină exact la jumătatea traseului, un drum de țară prevestește intrarea în satul Cinișeuți. Câteva case dărâmate, terenuri în paragină și nici zare de om pe străzi, creează impresia unui loc uitat de lume, bolnav de sărăcie și dezinformare. Însă, pe măsură ce îmi continui drumul, observ fumul din hogeaguri, case proaspăt văruite și animale domestice prin gospodării, semn că aici locuiesc totuși oameni.

Enlarge

rama-14
Animale domestice prin gospodării sunt unul dintre puținele semne că în Cinișeuți locuiesc oameni

În ziua în care am vizitat satul Cinișeuți soarele te ademenea afară, iar gerul îți pișca obrajii și mâinile. Astfel încât, la ora 11 cu greu puteai vedea pe cineva prin curte sau pe ulițe. Totuși, după o scurtă plimbare, întâlnesc trei bătrâne care mi se plâng că e foarte greu la sat, iar tinerii fug de acolo unde văd cu ochii.

„E greu de trăit la sat, draga bunicii, pensia e mică, de lucru oamenii n-au, vine iarna trebuie lemne pentru foc, dar de unde? Dacă eu am o pensie de 600 de lei, iar lemnele costă aproape 700?”, se plânge mătușa Vera.

Între timp colega de vorbă o întrerupe și îmi explică faptul că bătrânii măcar au o pensie, mai tristă este însă soarta tinerilor. „Noi măcar cât de cât avem o pensie, tinerii fug din sate sau se duc la bursa muncii, iar cei după 40 de ani sărmanii mor de foame”, adaugă mătușa Elizaveta.

Enlarge

1-1
Circa 80 la sută dintre locuitorii cu drept de vot din satul Cinișeuți au votat pentru Igor Dodon în scrutinul din 13 noiembrie

„Dacă a spus că o să ne majoreze pensiile, apoi așa o să fie”

Dintr-odată fața bătrânelor se luminează și îmi spun că toată speranța este în noul președinte pe care l-au votat și au încrederea că acesta o să le mărească pensiile și o să facă să fie liniște și pace în țară.

„D-apoi pe cine să votez dacă nu pe Dodon?! Omul acesta nu citește de pe foaie și știe ce vorbește. Este un bărbat arătos și se ține de cuvânt, dacă a spus că o să ne majoreze pensiile, apoi așa o să fie. El o să mențină relații bune cu Rusia, iar Europa nouă nu ne trebuie”, spune mătușa Vera, în timp ce trece lejer de la limba română la cea rusă.

Mătușa Elizaveta, vizibil deranjată de ultima afirmație a vecinei sale ne asigură că Igor Dodon susține și vectorul european. „El o să mențină și relațiile cu Europa, nu vă temeți, dar iată pensiile trebuie mărite, că-i tare greu de trăit”, spune bătrâna.

Mi-am continuat drumul pe ulițele înguste ale satului, printre case abandonate, ruinele unor foste clădiri și am ajuns într-un târziu în centrul satului. Părea că în sfârșit satul prinde viață, deoarece de-a lungul străzii erau amplasate pe rând primăria, cele două grădinițe, câteva magazine, centrul de sănătate și biserica. Edificii îngrijite în jurul cărora am mai întâlnit câte un om.

„Pensionarii se gândesc că pâinea va costa 16 copeici”

Lângă primărie, l-am cunoscut pe Nicolae, un bărbat care ne-a confirmat că viața în acest sat nu este deloc ușoară, doar că sătenii nu vor să schimbe absolut nimic. „Am doi copii – studenți și tare îmi este greu. Soția este invalid de gradul doi și stă acasă. Încerc să mă descurc cum pot cu cei două mii de lei din salariu”, spune bărbatul.

Despre faptul că sătenii au votat masiv pentru Igor Dodon, interlocutorul meu are o singură explicație – a fost o alegere geopolitică. „La noi satul e ruso-moldovenesc și de când e lumea, aici au câștigat cei cu steluță. Plus, că în Cinișeuți sunt mulți pensionari care se gândesc că pâinea va costa 16 copeici ca pe vremea sovietică. Nu va fi așa ceva, dar lumea speră,” explică Nicolae.

Deși interlocutorul meu mă asigură că a votat pentru ca tinerilor să le fie mai bine, acesta este de părere că oricine ar fi venit la conducere într-un an nu va schimba nimic. Bărbatul este de părere că chiar dacă Igor Dodon a câștigat alegerile legal, atunci înseamnă că a fost mai bun. „Și ce dacă câștiga Maia Sandu?! Eu consider că Dodon a fost deja ministrul Economiei și știe cu ce probleme ne confruntăm. A gustat pâinea conducerii de-acum dacă a fost bună sau rea, vom vedea”, spune Nicolae gânditor.

Pe Raisa, am întâlnit-o în apropierea gimnaziului din Cinișeuți, o femeie de 50 de ani, bine făcută, care lucrează bucătar în instituția de învățământ. A fost probabil singurul om fără griji pe care l-am cunoscut în localitate. Vorbea cu greu româna, iar limba pe care o stăpânea cel mai bine era cea ucraineană. Mi-a spus că nu se plânge, că o duce bine, și că dacă muncești și la sat poți trăi decent. Când am adus vorba despre alegeri, femeia cu o mândrie în voce a recunoscut că l-a susținut pe candidatul socialist.

„La noi a câștigat Dodon pentru că el ține la această țară. El va face ca să ne fie bine în Moldova. Și nu va permite să fim cu românii sau cu americanii, nouă nu ne trebuie aici război. Nu avem nevoie de armata NATO, nici românizare nu ne trebuie. Ca să trăim bine trebuie să fim moldoveni, asta e alegerea satului nostru”, afirmă Raisa răspicat.

Enlarge

2
În anul 2014, satul Cinișeuți a beneficiat de două granturi europene pentru renovarea grădinițelor din localitate

„Maia Sandu era să închidă totul în țara asta, dacă nu-i încurca Dodon”

Elena, o tânără mamă care își plimba copilul în cărucior, a recunoscut că în sat îi este foarte greu. Este șomeră, iar pe lângă fetița care dormea liniștit în cărucior la aer curat, mai are un băiat de vârsta școlară. „E foarte greu, mai ales cu doi copii. Am noroc că soțul se duce la pădure și aduce lemne. Le vindem și așa supraviețuim”, recunoaște mama cu lacrimi în ochi.

Discuția despre alegeri a speriat-o pe femeia care a pornit în grabă căruciorul și a plecat nu înainte de a spune că Igor Dodon a câștigat alegerile pentru că este mai bun. „Maia Sandu a închis școlile, grădinițele și era să închidă totul dacă nu-i încurca Dodon. De aceea și a câștigat el, că-i mai bun și nu i-a dat voie să închidă totul în țara asta”, spune Elena.

„Maia Sandu e mai tânără și încă nu pricepe nimic”

Pe Tamara am găsit-o făcând curat într-o grădină, femeia avea mâinile muncite și roșii de frig, deși zâmbea, ochii îi erau triști. Mi-a spus jenată că nu are un loc de muncă stabil, de aceea muncește cu ziua pe unde apucă și că n-o interesează politica, dar totuși ca un cetățean conștiincios a fost la alegeri. „ L-am votat pe Dodon. D-apoi noi suntem bătrâni, de-acum ce ne mai trebuie? Copiii aceștia, care mai tineri, sunt cu Sandu, dar noi ce avem cu dânsa?! Eu în Europa n-o să mă duc”, îmi spune femeia răzând.

Tamara recunoaște că nici pe socialist nu l-a prea agreat, doar că ar fi auzit la televizor că Igor Dodon s-ar descurca mai bine în calitate de președinte. „La televizor când ne uităm, apoi spun că Dodon e mai bun, are mai mult staj (n.red.: experiență) în lucru, dar Maia Sandu e mai tânără și încă nu pricepe nimic. Ce fel de președinte era să fie?! Acum ne gândim și noi că poate ar fi mai bine. Dar cine știe! La vârsta noastră, avem peste 50 de ani, ce să ne mai dorim? Tineretul vrea în Europa, dar noi vrem să ne fie bine acasă”, explică Tamara.

Enlarge

7
Unii interlocutori se plâng că e foarte greu la sat, iar tinerii fug de acolo unde văd cu ochii.

„Mi-a plăcut doar un punct din programul electoral al lui Dodon”

La Oficiul Poștal din localitate am întâlnit-o pe Maria care nu a negat că în sat oamenii se confruntă cu diverse probleme, iar sărăcia e de multe ori în capul mesei. Cu toate acestea funcționara spune că nu poate vorbi în numele sătenilor despre alegerea pe care au făcut-o, în schimb, ne poate explica de ce l-a susținut personal pe Igor Dodon. „Eu știu că oricine ar fi președinte nu va face nimic pentru popor, dar am soră și frate care muncesc la Moscova, ei au copii de crescut. L-am votat pe Dodon pentru că mi-a plăcut un singur punct din programul său electoral și anume faptul că va întreține legături cu Rusia ca oamenii să se poată duce să facă un ban, că la sat n-ai ce face”, a concretizat șefa Oficiului Poștal.

Enlarge

Primarul satului Cinișeuți, Mariana Corcevoi, ne-a spus că datorită granturile europene au fost făcute reparații la cele două grădinițe.
Maria Serida, șefa oficiului poștal din localitate are o soră și un frate care muncesc la Moscova. Din acest considerent ea și-a dat votul pentru Igor Dodon

Au votat pentru Dodon, deși satul a beneficiat de granturi europene

Deși locuitorii satului Cinișeuți se tem de tot ce înseamnă Uniunea Europeană și relațiile cu România, primarul localității, Mariana Corcevoi menționează că cele două grădinițe din localitate au fost renovate în anul 2015 pe bani europeni, în timp ce Federația Rusă nu a investit niciodată nimic în această localitate. „Nu-mi amintesc ca Rusia să fi acordat vreodată ajutor financiar satului. În schimb, în 2014, localitatea noastră a obținut două granturi din partea Guvernului României. Cu acești bani, în 2015, o grădiniță a fost conectată la gaz, iar alta a fost conectată la apă și s-a construit canalizare. Iar acum opt-zece ani cu ajutorul unui fond internațional a fost renovat Centrul Medicilor de Familie din localitate”, a concretizat primarul localității

Enlarge

8
Primarul satului Cinișeuți, Mariana Corcevoi, ne-a spus că datorită granturile europene au fost făcute reparații la cele două grădinițe

Pe lângă instituțiile statului, datorită investitorilor europeni în sat începe să se dezvolte și sectorul privat. Sergiu Alexei, un moldovean de 30 de ani, a atras în localitatea Cinișeuți, doi investitori din Danemarca și a decis să reconstruiască, pe bani europeni, complexul de porci lăsat în paragină de mulți ani. „Am făcut studiile peste hotare, în timpul practicii i-am cunoscut pe cei doi parteneri europeni, le-am prezentat planul de afacere, le-a plăcut și am început să-l punem în practică la început pe bani proprii, apoi am beneficiat de un grant european”, explică tânărul antreprenor

Investitorii europeni vor oferi salarii de până la șapte mii de lei

Sergiu ne-a spus că atunci când a descoperit vechiul complex de porci din localitatea Cinișeuți, aici erau numai ruine, iar timp de un an ei au reușit să renoveze o parte din el. Totuși mai este mult de muncă pentru că antreprenorii își propun să îl reconstruiască conform standardelor europene. „Ne propunem să facem cel mai bine dotat și ecologic complex de porcine din Moldova. Deși nu prea se vede, am investit deja peste două milioane de euro. În vara aceasta am crescut și porci ca să testăm piața din R. Moldova. Ne mai trebuie încă utilaje, trebuie să facem fațada, gardul, locul pentru dezinfectarea mașinilor și multe altele. Într-un an ne propunem să terminăm toate lucrările”, spune bărbatul.

Chiar dacă complexul de porci nu este terminat și în prezent nu produce nimic, antreprenorii au creat deja câteva locuri de muncă. „Acum avem 40 de salariați, 20 din satul Cinișeuți și restul din localitățile din apropriere. Numărul lor va crește atunci când vom începe să producem. Pentru început salariul va fi de cinci mii de lei, ne propunem să-l creștem până la șapte mii de lei. Am angajat și profesori care-i învață pe viitorii angajați – limba engleză, pentru ca aceștia să se poată descurca cu utilajele”, explică Sergiu Alexei.

Deși, investițiile europene sunt singurele raze de speranță care ar putea scoate localitatea Cinișeuți din sărăcia în care zace, se pare că locuitorii satului nu vor să trăiască mai bine, pentru că susțin în continuare vectorul prorus.

Conform recensământului din anul 2004 populația satului Cinișeuți este de 2 734 locuitori. Două mii dintre care sunt moldoveni/români, 661 s-au declarat ucraineni, iar restul sunt ruși, găgăuzi, bulgari, evrei sau romi. Potrivit, Comisiei Electorale Centrale din cei 2290 de locuitori incluși în listele electorale, la alegerile prezidențiale au votat 1221 de cetățeni, dintre care 975 l-au susținut pe Igor Dodon.

Acest articol a fost publicat în ziarul TIMPUL în ediția de vineri, 2 decembrie 2016. Dacă aveți sugestii de subiecte sau întrebări legate de tema abordată, puteți contacta autorul pe Facebook.

Facebook Comments
read more:

4 Replies

  1. Oare cum ar reacționa locuitorii satului, dacă, celor care au votat pe Dodon și vectorul est, li s-ar imputa investițiile făcute de România și Uniunea Europeană?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *