Reportaj

Familia Cupeț – un exemplu neordinar de educare a copiilor

Facem parte dintr-o societate în care gura satului deține „adevărul absolut”, iar cine-i încalcă regulile are de suportat, în cel mai bun caz, critici dure. Însă tot din gura satului am aflat despre o familie care ignoră ce spunea lumea. E vorba de familia Cupeț din Chișinău, care a adus pe lume trei copii frumoși și deosebiți și care au fost crescuți cu totul diferit decât obișnuim să observăm în prezent, cel puțin, în Moldova.

Geta și Sorin Cupeț formează o familie de 10 ani. În 2006, Geta l-a adus pe lume pe primul lor fiu, Bogdan. Peste doi ani, a născut-o pe Evelina, iar acum cinci ani, pe Ștefan.

Vei avea copii crăcănați!

Cei trei copii ai soților Cupeț au crescut fără a fi purtați în cărucioare. Ei au fost purtați în sling-uri, bucăți mari de pânză înfășurate în jurul părintelui, curbate la capătul unde trebuie poziţionat copilul, ca să ofere o susţinere mai bună pentru spatele micuţului. Printre avantajele menționate de mămicile purtătoare se numără faptul că slingul este mic şi uşor, simplu şi rapid de „îmbrăcat”. De altfel, în el poţi să-ți alăptezi copilul oriunde, fără a fi la vedere.

Deși au primit drept cadou un cărucior de la rude, soții nu l-au folosit niciodată. Mai mult, chiar bunica Getei a fost categoric împotriva utilizării acestuia. „Atunci ea avea peste 90 de ani și ne spunea că, pe vremea ei, lumea purta copii legați cu un șal și mergeau pe deal”, își amintește Geta.

Așadar, cu un secol în urmă, utilizarea țesăturilor pentru purtarea copiilor de către părinți nu era nici mai mult, nici mai puțin decât o normalitate. Fie din cauza că pe piața autohtonă au început să fie importate tot mai multe modele de cărucioare, fie că obiceiurile străbune au fost uitate, slingurile sunt, și acum, privite cu ochi suspecți. Totuși, începând cu anii 2000, a pornit un val de tendințe noi în creșterea și educarea copiilor, iar Geta cu Sorin le-au urmat și le-au susținut.

„O femeie normală, gospodină, trebuie să aibă cărucior. Nu umblă prin oraș cu copilul legat cu o tearfă”, ironizează Geta. Din cauza, dar și datorită utilizării slingurilor, aceasta a avut parte de multe comentarii răutăcioase de genul „vei avea copii crăcănați”, dar a fost și încurajată să continue purtarea copiilor în acest fel. „Într-o zi, la piață, o doamnă îmi spunea că așa moare copilul. Ele cred că eu nu văd ce se întâmplă în fața mea”, râde Geta.
Un alt avantaj evidențiat de Geta este că, purtând copilul în sling, relația este centrată pe mamă, și nu pe copil. „Or, după abordarea convențională, mama trebuie să stea în casă și să-și dedice tot timpul copilului. Totul se învârte în jurul lui. Însă mămicile purtătoare centrează atenția pe ele, iar copiii devin sateliții acestora. Așa apare o altfel de comunicare și conexiune”, explică Geta care, datorită acestei abordări, nu a trebuit să renunțe la viața ei socială activă. „Când am rămas însărcinată, mi-era frică să nu devin una dintre mămicile „stuchitoare de răsărită”. Mă refer la cele care după ce nasc, stau doar în curtea blocului și scuipă semințe în timp ce copiii lor se joacă”, afirmă femeia.

Părinții – șablon pentru copii

În același timp, copiii nu au fost privați de nimic, dimpotrivă, aceștia au aceeași viață activă precum părinții lor. Când Bogdan avea jumătate de an, alte femei au rugat-o pe Geta să le învețe cum se fac slingurile. Astfel, aceasta a lansat o afacere în acest domeniu și a ajuns să fie consilier și pentru tinere mămici. În tot acest timp, Bogdan, fiul cel mai mare era mereu prezent lângă Geta, observându-i activitatea. „El a crescut văzându-mă implicată, având treabă și nicidecum uitându-mă la telenovele. Acum el are opt ani, a adunat bani și a cumpărat un joc de societate. El mereu scrie proiecte, prin care-și planifică timpul. Adică, ei copiază ce văd acasă”, povestește Geta, explicând cum a devenit ea un exemplu pentru copiii săi. „Dacă cerințele și exemplul sunt diferite, ei nu au un șablon pe care să-l urmeze”, explică Sorin, accentuând și faptul că este important ca acel șablon să fie relevant și pentru copii.

Mai mult, Geta a transformat și gătitul într-un joc, implicându-i, astfel, în tot procesul. „Eu mă strădui să nu fac ceea ce ei pot să facă singuri. Dacă vrea o tartină, și-o va face singur, fiindcă poate. (Desigur, eu îi pregătesc ingredientele așa ca el să aibă acces). Dacă a căzut, și se poate ridica singur, eu nu-l voi ridica”, ne spune mama.

mar-8588.jpg

Astfel, fiul cel mai mare al soților Cupeț, Bogdan merge singur la școală chiar din clasa I. „El se scula dimineața singur, își făcea tartinuța și pleca cu troleul la școală. Asta înseamnă că el poate, el este un copil bravo”, spune zâmbind Geta. Dacă Evelina și Ștefan sunt încă la grădiniță, fiind oarecum izolați de problema consumerismului printre copii, atunci Bogdan, elev în clasa a III-a s-a întâlnit deja cu aceasta. „Noi suntem atipici pentru acest oraș, dar asta nu înseamnă că greșim”, afirmă Geta. Fapt care confirmă cele spuse de ea este că ei nu au televizor în casă, însă este doar o zi în săptămână în care copiii urmăresc un film, alături de părinți.

mar-8588.jpg
Familia Cupeț

„…când nu le fierbe oala”

Nu doar utilizarea slingurilor le oripilează pe mamele tradiționaliste. Soții Cupeț preferă să-și călească copiii, decât să fie, ulterior, nevoiți să-i trateze de răcelile de sezon. „Era într-o zi de noiembrie, încă nu ninsese, iar eu o purtam pe Evelina în sling, în spate, fără căciulă. O doamnă, evident deranjată de faptul că fata nu avea căciulă pe cap, m-a urmărit vreo șase cartiere, încercând să-i pună Evelinei gluga. Am tot încercat să o conving că trebuie să ne lase în pace. Până la urmă am fost nevoită să mă ascund de ea într-un magazin. Toate astea, fiindcă la noi, oamenii sunt foarte de treabă și vor să te ajute și să se implice, în special când nu le fierbe oala”, își amintește Geta.

mar-8543
Copii pe terenul de joacă

Politica generală a casei după care sunt crescuți cei trei frați este „dă-le pace copiilor”, respectiv nu există nici anumite reguli prestabilite despre cum ar trebui să decurgă procesul de educare. Or, felul în care soții Cupeț i-au crescut pe Ștefan și Evelina a fost stabilit după ce s-au întrebat ce ar fi făcut străbunicii lor fără toate ofertele supermarketurilor. „Așa s-a întâmplat că ei au crescut foarte minimalist, practic nu cumpăram nimic din magazine. La urma urmei, tot de ce au nevoie copiii până la 1-2 ani este sânul, restul bunurilor sunt capricii”, explică Geta. Ori, cum spune Sorin, tatăl, ei pur și simplu nu rezolvă probleme care nu-s.
Pe lângă faptul că cei trei frați sunt mereu prezenți la evenimentele culturale alături de părinții lor, aceștia au și activitățile lor personale. Bogdan frecventează cursuri de capoeira (n.red.: arte marțiale braziliene), fiind probabil inspirat din activitatea tatălui său care este maestru în artele marțiale Tai Chi și practician al medicinei tradiționale chineze. Evelina învață să danseze balet, iar Ștefan, deocamdată, zburdă.

Facebook Comments
read more:

3 Replies

  1. Bravissimo.Nu a remarcat faptul ca,probabil,nu prea a folosit pemperșii atât de **practici** la mămicile **stuchitoare de răsărită**Au ironizat mult și mulți de cuvintele lui Buliga cu **pelincuțele**dar cred,ca a avut și puțina s-au mai multă dreptateGenerașii au crescut înfășeți,**mamicile de azi nici nu cunosc termenul,înveliți în pelinci,care se spălau călcau și serveau pentru toți copiii care se perindau în familie,la plimbare în iorgănaș legat cu colan roșu,dacă era fată și albastru -băiat.Cu chitiușă pe cap. Iat-așa,dragi mămici-și muuuult mai ieftin…

  2. Nu ma impresioneaza deloc acesti parinti,ba din contra provoaca un pic de desgust…un mod prea primitiv de educare si crestere , prea multe restrictii …. apoi prea brutal se exprima in adresa mamelor care isi cresc copiii altfel decit ea …iar sta mai bine sa fie un pic mai modesta si delicata la vorba cand da intinterviuri.Sunt si eu mamica a doi copii , dar nu i-asi urma exemplu pentru nimic in lume ……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *