Viața în Moldova

Internetul văzut cu ochii unui pensionar

Pensionar de 73 de ani, în era digitală și-n țara aflată în topul statelor cu cel mai rapid Internet, Victor Moșanu, din Mileștii Mici, ne-a povestit cum a descoperit computerul, Youtube-ul și filmele online, telefonul mobil, ecranul tactil și alte elemente din lumea Internetului.

Acum doi ani, peste 62% din gospodăriile din Moldova aveau acces la Internet. Cu siguranță, în prezent, cifra a crescut, or, datele unui studiu similar din 2012 indicau 58%. Procentul depinde de vârsta respondenților, cele mai mari procentaje fiind înregistrate la populația cu vârsta 16-25 de ani.

Așadar, în casele locuite inclusiv de tineri, Internetul nu prea lipsește. Totuși, se pare că următoarele studii vor scoate la iveală că lumea online nu mai este un mister pentru persoanele mai în vârstă din zonele rurale ale țării, aceștia ajungând să facă cunoștință cu Internetul pentru a fi mai aproape de rudele sale plecate peste hotare sau, în cazul nostru, doar pentru a se bucura de un acces mai larg la informație.

Rândul profesorului să fie învățat

Soții Victor și Cezara Moșanu s-au mutat în comuna Mileștii Mici acum zece ani. „Noi venim de la Nord, de la Mălăiești, unde aveam tare mult pământ de lucrat. Altă ieșire din situație acolo nu-i, până la oraș sunt 65 km, iar până în centrul raional – 26 km. Respectiv, atunci lucram mai mult pământul și nu aveam timp. Ne sculam la ora 6, până la 7.30 trebuia să mulgem vaca și să hrănim animalele, apoi mergeam la școală. Aveam timp liber numai duminica să ne mai uităm la televizor. Aici, la Milești, nu avem așa mult de lucru, dar nici puteri nu-s”, explică domnul Victor, pensionat de 11 ani. Familia Moșanu a venit mai aproape de Ialoveni și Capitală pentru a fi mai aproape de copii. „Când locuiam acolo, la 220 km distanță de la Chișinău, copiii reușeau să vină doar de 2-3 ori pe an, acum ne vedem de 2-3 ori pe săptămână”, spune fericit bătrânul.

RaMa-5419.jpg
Victor Moșanu

Profesor de limba și literatura română și franceză, acesta îi învăța pe elevii săi să utilizeze magnetofonul, epidiascopul sau filmoscopul. Toamna trecută, însă, a venit rândul lui să fie învățat de generațiile mai tinere cum să mânuiască laptopul sau un telefon mobil cu ecran tactil. „Toamna trecută, copiii au insistat să avem acces la mai multe posturi TV și la Internet. N-am vrut să-i supăr și am acceptat. De atunci, încetișor, când avem timp, ne mai uităm. E interesant, ascultăm muzică, ne uităm la filme. Încă n-am deprins să citesc noutățile, dar o să vină mai des copiii la noi și o să mă-nvețe și asta”, spune Victor Moșanu. Fiul său i-a făcut și cont pe o rețea de socializare, însă deocamdată nu are foarte mulți prieteni, spune bărbatul. Mai mult, întrebat dacă nu vrea să-și facă poștă electronică, zice că, atâta timp cât nu costă, o vrea și pe asta.

„Hai, bre, deschide-te!”

Victor Moșanu ne aștepta la el acasă cu laptopul pe masă și boxele conectate la el. Nerăbdători să aflăm cum utilizează computerul, îl rugăm să ne arate ce face când are timp liber. „Hai, Victore! Dă examenul!”, se autoîncurajează acesta și conectează laptopul. Pe ecran are pusă fotografia nepoatei. Deschide Google Chrome. „Hai, bre, deschide-te!”, se enervează domnul Victor. „Mi-a spus fiul că e cam lent computerul, nu e tocmai nou, de aceea și se mișcă mai greu”, explică el. Îl rugăm să ne arate ce muzică ascultă pe Youtube, nu reușește din prima, însă, până la urmă, selectează o piesă de Anișoara Puică  – „Cine te-a iubit”. Ghidat de nepotul Roman, unul dintre îndrumătorii săi în ale computerului și ale Internetului, pensionarul mărește fereastra pe tot ecranul, recunoscând că a avut emoții. „Of, tocmai am transpirat!”, spune el râzând.

Cunoștințele lui Victor Moșanu în tehnologiile curente nu se termină aici. Copiii săi i-au dăruit și un telefon mobil cu ecran tactil, respectiv, fără butoane. Iar așa cum, de ruter (n. red.: dispozitiv care conectează calculatoarele la Internet) soții Moșanu încă nu au învățat să se folosească, ei îl au mereu pornit, precum și conexiunea la Internet pe telefon.

Telefonul mobil – indispensabil

„De exemplu, dacă vreau să aflu prognoza meteo pe azi sau mâine, deschid aplicația aceasta și văd. Iată, astăzi sunt 10 grade Celsius și va fi însorit. Temperatura se va ridica până la 19!”, ne arată el. Victor Moșanu și-a înregistrat deja 60 de numere, iar nepotul său, Roman, ne explică cum își găsește rudele în agendă. „La noi în familie toți au numele cu prima literă „C”, în afară de mine. Atunci tata (n.red.: așa-l numește nepotul pe bunicul său), m-a înregistrat „Cos Roma”, ca să nu mă caute mult în lista cu contacte. Este curios. De câte ori vin aici și mai lucrez la computer, el vine și urmărește ce fac. Sau dacă a descoperit ceva nou în telefon, îmi arată neapărat”, povestește Roman.

RaMa-5517.jpg
Victor Moșanu ne arată cum se folosește de telefonul mobil.

„E, eu nici telefon mobil n-am vrut cât trăiam la Mălăiești. Știam că emite raze electromagnetice și nu e sănătos. Dar am înțeles că este important să fie mereu legătură între copii și părinți. E suficient să-mi spună „Bună ziua” și „Suntem sănătoși”, atâta am nevoie”, recunoaște bătrânul. Totuși, momentul în care s-a convins de utilitatea telefoanelor mobile a avut loc după ce soții Moșanu s-au mutat la Mileștii Mici. „Era pe deal, așteptam să vină un bărbat cu mașina să ia sacii de popușoi. Se făcuse deja târziu, iar el tot nu venea. Se întuneca, iar eu știam că dacă las porumbul aici, cineva-l va fura. Ce să fac? Am oprit un șofer, l-am întrebat dacă are telefon mobil și l-am sunat pe fiul meu, care a venit cât de repede a putut”, își amintește bărbatul.

„Nimic nu se compară cu ziarul citit în liniște”

La primul contact cu Internetul, domnul Victor s-a gândit că poate-așa va întineri, glumește acesta. Totuși, lumea digitală fiind una nouă pentru soții Moșanu, aceștia recunosc că nimic nu se compară cu ziarul citit în liniște, într-un moment mai liber din timpul zilei. „Pe Internet deodată mă atrage o piesă sau altceva. Dar când citesc ziarul, eu mă concentrez. Desigur, Internetul este un curent nou, iar cei în vârstă cât or să mai trăiască? Pe de altă parte, Guvernul a luat hotărârea de a-l mai restrânge. Așa am înțeles că se vrea limitarea celor care pot, de exemplu, să adune oamenii la proteste”, spune bărbatul.

Enlarge

RaMa-5484
Victor Moșanu ne spune cu toată seriozitatea că nu va schimba ziarul pe Internet.

Foto: Ramin Mazur

Având acces la mai multe surse de informare, l-am întrebat cum își dă seama care informație este corectă și care manipulează, domnul Victor ne-a răspuns că „sunt posturi TV la care arată una și-aceeași și este clar în interesul cui sunt acele știri. Când le compari cu ceea ce scriu cu mâna oamenii, poți să-ți faci o părere. Altfel nu poți. Iată este Publika, eu trec peste dânsul”. Până nu demult, soții Moșanu aveau acces doar la șase posturi TV – Prime, Moldova1, ProTV, NTV și TV7, acum însă numărul lor a ajuns la 149.

Acest articol a fost publicat în ziarul TIMPUL în ediția de vineri, 8 aprilie 2016. Dacă aveți sugestii de subiecte sau întrebări legate de subiectul abordat, puteți contacta autorul pe Facebook (Ana Gherciu) sau pe Twitter (@gherciuana).

Facebook Comments
read more:

Be the first to leave a comment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *