Reportaj

La „salonul de frumusețe” pentru morți (18+)

De mai mult timp, în R. Moldova există câteva servicii destinate morților, despre care probabil puțini știu. Este vorba despre serviciile igieno-cosmetice. Astfel, pentru o plată suplimentară, rudele răposatului pot solicita ca angajații de la morgă „să-l facă mai frumos”. Această procedură include bărbieritul, frizura, machiajul sau tăiatul și îngrijirea unghiilor – la bărbați, până la vopsitul buzelor, aplicarea pudrei și a fondului de ten – la femei. Ca să aflăm detalii despre acest proces, am mers în vizită la morgă.   

O noapte practic nedormită. Dimineața mă uit pe geam și văd doar ceață, ceață și ceață. „Da, atmosfera pentru a face o „excursie” la morgă, este perfectă”, îmi spun eu în gând și între timp chem un taxi. Pe drum, șoferul mă bate la cap cu tot felul de întrebări: „Cu ce te ocupi?”, „Unde te duci?” etc. Ca să mă lase în pace, îi spun că sunt jurnalist și că mă duc la morga Centrului de Medicină Legală, pe strada Korolenko 8 din Chișinău. După o tăcere de câteva minute, a urmat o altă întrebare, rostită încet și nesigur: „Și ce să faci acolo?”. „O excursie”, îi răspund eu scurt și cu asta s-a terminat dialogul nostru.

Ajung la poartă, cobor… Îmi vine un gând: „da poate renunț”, însă îl alung repede și merg mai departe.

Clădirea administrativă a Centrului de Medicină Legală

Clădirea administrativă a Centrului de Medicină Legală din capitală. Foto: Dorin Galben

Era ora 9 dimineața, iar eu stăteam în fața unei uși de lemn, de un cafeniu-închis. Mă uit în dreapta și văd pe un perete o inscripție mare „Servicii funerare”, în stânga – câțiva lucrători grămădesc frunzele. La un moment dat, printre crengile copacilor, undeva în vale, zăresc cum câțiva bărbați bagă un sicriu în mașină. Imaginea asta m-a și grăbit să intru în clădirea administrativă a centrului.

Machiajul răposaților tot costă

În anticameră îl întâlnesc pe directorul instituției, Valeri Savciuc. „Iar voi, jurnaliștii?! Noi vă spunem una, dar voi scrieți cu totul alta”. Cu aceste cuvinte mă întâmpină dânsul zâmbind și imediat ne retragem în birou.

De la el aflu că la morga Centrului de Medicină Legală (CML) ajung doar cadavrele „îndreptate” de la primărie și anume cele care au avut o moarte violentă sau care trezesc suspiciuni de omor, traume, intoxicații etc. Se întâmplă, totuși, să ajungă și decedați care au avut o moarte neviolentă, însă care au murit în circumstanțe neelucidate. „Noi facem examinarea cadavrului (autopsia), un serviciu achitat din bugetul de stat, care costă între 309 și 469 de lei. După această procedură, la cererea rudelor, se poate face și prelucrarea mortului cu formalină, care costă la fel peste 400 de lei”, ne comunică directorul centrului.

Valeri Savciuc

Valeri Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală din Chișinău

Pe lângă aceste servicii, tot la solicitarea apropiaților, angajații oferă și servicii igieno-cosmetice. Acestea implică spălatul și îmbrăcatul cadavrului, bărbieritul, aranjatul părului, aplicarea machiajului, îmbroboditul femeilor și plasarea în sicriu. Toate acestea costă 94 de lei, preț stabilit de stat.

Pe lângă cele menționate mai sus, există și servicii de restaurare a integrității corporale. Acestea sunt necesare când răposatul are vătămări corporale evidente. Procedura costă 164 de lei, iar pentru copii este la jumătate de preț. „Majoritatea solicită această „ofertă” când decedatului i-au fost desfigurate anumite părți ale feței. Treaba asta este migăloasă și dificilă, iar uneori chiar imposibilă”, recunoaște Valeri Savciuc.

Între timp, în birou, a intrat Eugen Grinceșen, șeful Secției tanatologice din cadrul centrului, care s-a oferit să ne facă o „excursie” prin morgă.

„Îi mănânc ca pe răsărită”

Împreună coborâm spre locul unde specialiștii cercetează condițiile și cauzele morții. Pe drum aflu că acolo recent s-a făcut reparație. „Ușa de la intrare însă se pare încă că nu a fost schimbată”, exclam eu, analizând-o de sus în jos…

Intrarea în Secția Tanatologică

Intrarea în Secția Tanatologică

Facem câțiva pași printr-un hol întunecos și ajungem la o altă ușă pe care scrie cu roșu „STOP! ACCES LIMITAT!”. Însoțitorul mă privește direct în ochi, de parcă îmi dă de înțeles că asta-i ultima șansă de mă mai răzgândi. Oricum, aleg să trag ferm de ușă…

Inscripție pe ușa care duce spre morgă

Inscripție pe ușa care duce în morgă

Intrăm și, doar după câțiva pași, simt un miros pronunțat de… moarte, chiar dacă era evident că sistemul de ventilare funcționa perfect. „E formalină, nu te speria! În frigider avem câteva cadavre care stau de mai mult timp, dar nu-l deschid că o să miroase și mai tare”, mă liniștește îndrumătorul.

Aveam în față un coridor de forma literei „L”, iar acolo erau câteva tărgi. Pe două dintre ele își „așteptau rândul” doi morți…

Pe coridorul din morgă. Foto: Dorin Galben

Tărgi pentru cadavre. În plan îndepărtat, un răposat „așteaptă” să fie luat de rude

Pe partea dreaptă erau câteva săli unde se fac autopsiile. La momentul vizitei noastre, un cadavru tocmai era luat de rude, iar altele două își așteptau rândul într-un capăt al palierului. Totodată un infirmier-autopsier tocmai terminase examinarea unui decedat și îi aplica ultimele suturi pe piept. Ne vede pe noi, zâmbește și… coase mai departe! În cel mai îndepărtat colț, interlocutorul îmi arată frigiderele noi, de curând amenajate.

Într-o cameră vecină un specialist tocmai începea autopsia unei femei trecute de 50 de ani. „Ghidul” se uită la mine suspicios și mă întreabă dacă mă simt bine?! Îi dau afirmativ din cap, însă bolborosesc sub nas: „cum naiba să te simți bine, când ai așa imagine în față!”. Mai stăm câteva minute și aflăm că răposata nu va fi machiată. Mergem mai departe…

Într-o sală bine iluminată, un alt infirmier-autopsier, pe nume Radu, s-a apucat de examinarea corpului neînsuflețit al unui bărbat care decedase subit noaptea trecută. În fața noastră specialistul freacă două cuțite vreo jumătate de minut, după care începe procesul. Întorc capul și îl aud: „îi mănânc ca pe răsărită”, zice el chihotind, în timp ce îndrepta mâinile cadavrului trosnindu-i oasele.

El este și unul dintre cei care machiază și restaurează chipul cadavrelor, dacă este nevoie. „Eu am avut un caz când o fată a fost împușcată în față. Am luat țesut din altă parte a corpului și i-am acoperit leziunea. Dar nu de fiecare dată este posibil să faci acest lucru. Uneori și noi suntem neputincioși”, susține Radu.

cosmet.jpg
Așa arată o trusă cosmetică din morgile de peste hotare. Foto: tut.by

Dacă în țările europene, morgile dispun de machiaj special, în R. Moldova, acesta este adus de rude. Este vorba despre pudră, fond de ten, ruj sau alte elemente cosmetice. „Aplicarea fondului de ten este necesară atunci când se schimbă culoarea feței. Când decedează o tânără, apropiații solicită s-o îmbrăcăm în mireasă și s-o machiem. În această situație nu poți să-i refuzi. Chiar dacă s-a întâmplat o tragedie, ea oricum trebuie să arate frumos pe ultimul său drum”, ne zicea Valeri Savciuc, încă atunci când eram în biroul său.

„Ce-i a cadavrului, cu dânsul pleacă”

Cât timp specialiștii fac autopsia, în sală obligatoriu este prezent și un expert în medicină legală, care fixează leziunile și ulterior întocmește raportul de expertiză. „Fiecare organ în parte este secționat și examinat vizual. După asta se prelevează analize pentru laborator, care sunt cântărite pe un cântar special. Ulterior organele sunt introduse înapoi și totul se coase. Ce-i a cadavrului, cu dânsul pleacă! La noi aici nu rămâne nimic”, comunică Grinceșen.

„Rudele ne spun: faceți-l frumos! Cum să-l faci frumos dacă în timpul vieții nu ați avut grijă de el?! Ajunge la noi nebărbierit, cu unghiile netăiate. Trebuia să-l îngrijiți când era viu, nu după ce a murit”. Eugen Grinceșen
Cântarul unde sunt cântărite probele de țesuturi necesare pentru laborator

Cântarul unde sunt cântărite probele de țesuturi necesare pentru laborator

Dânsul ne mai spune că în ultimul timp tot mai multe persoane solicită servicii igieno-cosmetice pentru răposați. Însă totodată specialistul recunoaște că în R. Moldova nu există cursuri specializate pentru cei care se ocupă cu restabilirea integrității corporale a cadavrelor sau cu aplicarea machiajului. Prin urmare, fiecare specialist deprinde abilitățile necesare de sine stătător.

Eugen Grinceșen, șeful Secției tanatologice din cadrul CML

Eugen Grinceșen, șeful Secției tanatologice din cadrul CML

Chiar și în aceste condiții, au fost cazuri când s-a reușit restabilirea răposaților mutilați de rozătoare sau a celor care au suferit leziuni extrem de grave. Totuși, corpurile neînsuflețite, care nu mai pot fi reabilitate, sunt învelite într-o peliculă, hainele sunt puse deasupra, iar sicriul rămâne închis.

Catalogul pentru înregistrarea răposaților preluați de către rude

Catalogul pentru înregistrarea răposaților preluați de către rude

Ieșind din morgă, n-am putut să nu-l întreb pe Eugen Grinceșen, cum pot 30 de oameni de acolo să lucreze cot la cot cu moartea?! Răspunsul lui a fost simplu… „Noi nu vedem cadavrul ca om, ci ca obiect de studiu. Nu este ușor, dar trebuie să ne facem meseria!”

În morga Centrului de Medicină Legală din Chișinău pot fi păstrate simultan circa 100 de cadavre. Până în prezent, cel mai mare număr de decedați în secție a fost de 40, iar cel mai mic - o persoană. În Secția tanatologică sunt angajați circa 30 de lucrători.

Acest articol a fost publicat în ziarul TIMPUL în ediția de vineri, 13 noiembrie 2015. Dacă aveți sugestii de subiecte sau întrebări la material, puteți contacta autorul pe facebook (Dorin Galben) sau pe twitter (@GalbenDorin).

Facebook Comments
read more:

1 Reply

 1. la „salonul” de mai sus s-a aliberat un post de spălător de cadavre.
  se prezinta 3 candidați.
  comisia de examinare le repartizează celor 3 câte un cadavru, care urma să fie cosmetizat, ca probă de examen, cât mai bine.
  peste o oră, primul candidat se prezinta cu cadavrul în fața comisiei.
  cadavrul este examinat, este găsit curat, îngrijit, dar iată că un membru al comisiei descopera puțină negreală sub unghie.
  „candidatul se respinge, nu e bun”
  peste doua ore, apare al doilea candidat.
  cadavrul pare desăvărșit, comisia pare mulțmită, dar iată că se descopera în urechea mortului puțina gălbeneală.
  „ne pare rău, candidatul respins”.
  peste 5 ore apare ultimul candidat.
  cadavrul este cercetat, mortul părea perfect, era mai frumos decăt în viață.
  dar un membru al comisiei se apleacă peste mort, îi privește fața și zice:
  „d-le candidat, dar ochii, ochii mortului, unde sunt?”
  la care candidatul zice:
  „probabil s-au dus în fundul capului atunci când i-am supt nasul”……

  desigur că acest banc poate fi îmbunătățit în funcție de imaginația povestitorului și face parte din categoria bancurilor care se spun, de obicei, la masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *