Reportaj

Mama băiatului salvat de SMURD: „Îi considerăm eroii noștri”

Era o zi înnorată de început de iunie când, pe ambele maluri ale Prutului, s-a împrăștiat sfâșietoarea veste despre cei patru membri decedați ai echipajului Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Iași. Era a 19 intervenție a salvatorilor români pe teritoriul Republicii Moldova. Medicul Mihaela Dumea, asistentul Sandu Gabriel, comandantul echipajului Gavril Doru și copilotul său Voicu Șocae se îndreptau spre Cahul, de unde trebuiau să preia un pacient. Urma să fie a doua lor misiune pentru acea zi, însă a ajuns să fie ultima…

13340248_1297455263616594_876978334473884217_o.jpg

SMURD: 19 vieți salvate în Moldova

Relațiile dintre cele două state române sunt tot mai apropiate în ultimii ani. Printre parteneriatele semnate de România și Republica Moldova se numără și acordul de colaborare în domeniul situațiilor de urgență, care prevede inclusiv misiuni comune cu elicoptere SMURD. Protocolul a fost semnat pe 21 februarie 2014. Astfel, în luna februarie a aceluiași an, la Bălți, a fost deschis un centru SMURD, dotat cu cinci ambulanțe noi, oferite de statul român, iar elicoptere de la Iași și Galați au efectuat până acum 19 misiuni în Republica Moldova. Primul pacient de la noi a fost transportat pe 16 septembrie 2015. În România, SMURD funcționează deja de 26 de ani.

1smurd.jpg
Prima intervenție SMURD în Moldova.
Elicopterul a fost solicitat pentru a prelua un cetățean al României, de 71 de ani, aflat în stare gravă, internat la Spitalul de Urgenţă din mun. Chişinău.
Acesta a fost spitalizat în Chișinău, după ce a suportat un ictus cerebral.

În mai a.c., secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne al statului vecin, Raed Arafat, promitea chiar extinderea serviciului SMURD în Moldova. Atunci s-a vorbit despre fazele de implementare a proiectului de colaborare dintre cele două țări – „SMURD -2”, pe baza căruia urma să fie create două unități de primire de urgență care vor fi dotate cu echipamente tehnice la standard european.

Totuși, după tragedia de pe 2 iunie, autoritățile au anunțat că intervenţiile aeriene ale echipajelor SMURD au fost sistate pentru o perioadă nedeterminată, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în România.

Enlarge

20160606182951-copy
Flori depuse la Ambasada României în R. Moldova în onoarea echipajului SMURD decedat

Amintim că, un accident similar a avut loc acum 10 ani. La 9 ianuarie 2006, la câteva minute de la decolare, aparatul EC-135P2 s-a prăbuşit în zona Aeroportului din Iaşi. Toate cele patru persoane, pilotul  Valentin Mihai Stănescu, copilotul Augustin Popa, împreună cu medicul Liliana Puiu şi asistenta Mioara Haută, aflate la bordul elicopterului SMURD Iaşi şi-au pierdut viaţa.

La manșa elicopterului nu se afla comandantul

Nu mai puţin de 35 de specialişti din România, atât din domeniul aviaţiei, cât şi procurori, participă la anchetă. Ipoteza, conform căreia aparatul de zbor ar fi avut probleme tehnice din cauza combustibilului, a fost exclusă. Elicopterul SMURD a fost alimentat de pe aeroportul din Chişinău cu acelaşi tip de combustibil cu care au fost alimentate şi alte aeronave. Celelalte aparate de zbor nu au avut probleme tehnice. La locul accidentului sunt aşteptaţi şi reprezentanţii companiei germane, care a construit acest tip de elicopter.

Conform celor mai noi informații din cadrul anchetei, la manşa aparatului nu se afla comandantul unităţii de la Iaşi, ci pilotul mai tânăr Voicu Şocae, deoarece Gavril Doru nu avea autorizaţia de a pilota elicopterul de salvare și urma să dea examen pentru a putea pilota respectivul tip de aparat. Acesta avea peste 4 mii de ore de zbor, dar nu toate la manşa aparatelor de tip Eurocopter.

Ultima conversaţie dintre pilot și turnul de control este acum probă în dosarul procurorilor, la fel ca şi imaginile filmate de la bordul elicopterului. Datele relevante din registratorul de la bordul elicopterului SMURD îi conduc pe anchetatori spre o posibilă eroare de pilotaj.

Elicopterul mai avea câteva zeci de kilometri până să ajungă la Cahul. Zbura foarte jos din cauza norilor. Pilotul a urcat o pantă, a evitat liniile de curent, după care ar fi vrut să readucă elicopterul la înălţimea dorită. Atunci a rupt arborii pe o lungime de aproape 80 de metri, s-a dezintegrat şi s-a prăbuşit. Aceasta este ipoteza principală a producerii accidentului, pe a cărui caz a fost pornită o urmărire penală. Potrivit autorităților, ancheta se va finaliza peste cel puţin trei luni.

A doua zi după accident, 3 iunie, a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria membrilor echipajului SMURD.

Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă

Acesta este sloganul întregului Serviciu Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din România. Respectând aceste cuvinte cu sfințenie, precum și jurământul lui Hipocrate, cei patru membri ai echipajului care au decedat în teribilul accident, au lăsat în urma lor copii, părinți, prieteni, sute, poate mii de oameni recunoscători pentru viețile salvate, dar și două țări îndurerate.

Ar fi putut să moară…

Pe 23 aprilie 2016, avea loc a șaptea intervenție a echipei SMURD în R. Moldova. La ora amiezii, medicii din Sângerei au anunțat Serviciul Situații Excepționale că e nevoie de ajutorul echipajului medical aerian. Un tânăr de 20 de ani risca să moară, dacă nu era transportat cât de urgent la Chișinău.

Cu trei zile înainte, Cristian Eni-Carp ocupa locul pasagerului unui camion Mercedes, care s-a ciocnit din toate puterile cu un camion Volvo. Cristi a rămas blocat între fiare, iar după descarcerare a fost transportat la Spitalul raional Sângerei.

Enlarge

20160608154041
Cristian Eni-Carp

„Am o recunoștință foarte mare pentru medicii din raion, au dat dovadă nu doar de profesionalism, ci și de dragoste față de oameni. Doar că, la un moment dat, erau depășiți. Plămânii erau contuzionați și era nevoie de o ventilare mai puternică, ceea ce nu era posibil cu aparatele de la Sângerei. Atunci, șeful spitalului Lilian Brânză a luat decizia de a chema echipa SMURD”, spune recunoscătoare mama băiatului Larisa.

MAR2562.jpg
Larisa Eni-Carp, mama lui Cristian

Cristian a avut hemoragie internă, pierderi mari de sânge, ruptură de ficat, iar fierea i-a fost înlăturată. Plămânii au fost contuzionați, inima la fel, mai avea și fractură de stern. Situația în care se afla era departe de a fi una ușor de depășit, însă medicii de la Sângerei au reușit să-i stabilizeze starea. Abia în noaptea celei de-a treia zi, la ora 1 noaptea, potrivit Larisei Eni-Carp, din cauza transfuziei de sânge într-o cantitate foarte mare și din cauza contuziei la plămâni, cei din urmă au încetat să funcționeze. „Îl pierdeam. Medicii de la secția de reanimare, Alexandra Botezatu, șefa secției, împreună cu Alexandru Grabazei, au reușit să-l scoată din criză, dar erau conștienți că aceasta se poate repeta oricând. Plămânii aproape că nu mai funcționau. Atunci directorul IMSP „Spitalul raional Sângerei” Lilian Brânză a chemat SMURD-ul din Iași. Știau cu toții că, dacă ar fi fost transportat cu ambulanța, nu ar fi suportat o distanță atât de lungă pe drumurile noastre. Ei au venit cu aparatajul necesar, era transportat în stare stabilă, apoi l-au transmis la terapie intensivă, unde Sergiu Cobâlețchi l-a readus la viață”, mărturisește femeia.

În jumătate de oră de la decolare, elicopterul SMURD a aterizat pe stadionul DINAMO din Chișinău, unde era deja așteptat de către un echipaj 903, care l-a transportat la Spitalul de Urgență. Pe tot parcursul zborului, Cristian a fost supravegheat de doctorul ieșean Simona Durchi.

„Voi privi cu alți ochi viața”

Astăzi, Cristian mai are doar o plagă la picior, în rest, organele interne au fost tratate. „Am avut un mare noroc de intervenția SMURD. El avea edem pulmonar, ceea ce poate fi mortal. Dacă de la prima criză a fost salvat, la a doua nu cred că mai rezista”, recunoaște doamna Larisa.

Tânărul muncește ca asistent de jurist, iar în paralel face studii în domeniul juridic. Potrivit apropiaților săi, Cristian este o persoană blândă, optimistă, veselă, dar emoțiile le ține încătușate, nu se plânge niciodată de greutăți sau dureri. Am avut ocazia să ne convingem de acest fapt, vizitându-l la Spitalul de Urgență din Capitală. Deși trecuseră abia câteva ore de la intervenția chirurgicală pe care o suferise la picior, ne-a întâlnit cu o față luminoasă și zâmbetul pe față. „Mulțumesc echipajului SMURD că au răspuns la chemare, datorită lor am primit ajutorul medical cuvenit și sunt aproape sănătos. Odată ce voi ieși din spital voi privi cu alți ochi viața. O prețuiesc altfel și voi schimba unele lucruri, începând cu faptul că voi fi mai atent în ce mașini urc și cine este la volan”, a mărturisit Cristian.

Enlarge

20160608154025
Cristian, alături de mamă și iubită

Alături de el, la spital, am cunoscut-o și pe Victoria, iubita lui. „Când am aflat de accident știam doar că are mâna și piciorul fracturate. Îl așteptam acasă cu ele în ghips. A doua zi abia am plecat la Sângerei, unde am stat până l-am adus la Chișinău. Perioada aceasta a fost un examen pentru relația noastră, ne-am schimbat viziunile și să ne prețuim cu adevărat”, spune Victoria.

Două zile de naștere

Recent, la spital, el și-a sărbătorit aniversarea celor 21 de ani. „De acum înainte, Cristian își va sărbători de două ori ziua de naștere, când a venit pe lume și când i-a fost dată a doua șansă. Acest accident ne-a făcut pe toți să privim altfel viața și să prețuim ceea ce este cu adevărat important, oamenii de alături. Încercăm și  noi, ori de câte ori vom avea posibilitatea, să fim buni și ajutăm de câte ori vom avea ocazia. Doar așa ne putem arăta recunoștința în fața divinității și tuturor oamenilor buni care l-au salvat pe Cristi, unicul nostru fiu”, ne spune mama băiatului.

Tragedia de pe 2 iunie i-a marcat nespus pe toți membrii și apropiații familiei Eni-Carp. „Chiar doream să-mi exprim cumva recunoștința față de echipajul SMURD. Îi considerăm eroii noștri.  Am plâns, împreună cu soțul, când am aflat de accidentul de la Cantemir. Am fost și la Ambasada română să depunem flori și să aprindem o lumânare. Ne pare foarte rău… Sunt oameni care se avântă ca să salveze alte vieți! Mă gândisem atunci și la ei, și la copiii care au rămas singuri, dar și la părinții care trebuie să-și îngroape copiii… Este un caz cu adevărat tragic… Dumnezeu să-i odihnească. Noi suntem profund îndurerați de tragedie, dar dacă acest serviciu va înceta, foarte multă lume își va pierde șansa de a supraviețui”, afirma Larisa Eni-Carp.

Acest articol a fost publicat în ziarul TIMPUL în ediția de vineri, 10 iunie 2016. Dacă aveți sugestii de subiecte sau întrebări legate de tema abordată, puteți contacta autorul pe Facebook (Ana Gherciu) sau pe Twitter (@gherciuana).

Facebook Comments
read more:

Be the first to leave a comment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *