Reportaj

Morții pe care nu-i deplânge nimeni

Mor subit în stradă sau sunt omorâți, poliția le caută apropiații, iar dacă nu-i găsesc, acești oameni sunt înmormântați din contul statului ca fiind necunoscuți. Ceremonia este modestă și fără ritualuri bisericești. Locul de veci al „anonimilor” se află într-o margine de cimitir, iar mormintele sunt lăsate în paragină.

Oamenii legii spun că, de regulă, nu pot identifica boschetarii care își găsesc sfârșitul în stradă. În majoritatea cazurilor, aceștia nu au asupra lor niciun document și nimeni nu-i declară dispăruți. Prin urmare „morții nimănui”, din municipiul Chișinău, ajung la Centrul de Medicină Legală, de unde ulterior sunt transportați la Cimitirul „Sf. Lazăr” din capitală, unde sunt înmormântați în sectorul necunoscuților. În loc de cruce, mormintele au câte o bucată de lemn sau o consolă pe care este scris un număr sau un semn de întrebare. Totuși, până a ajunge aici, „cadavrele orfane” trec mai multe etape.

Enlarge

mar-5987
Cimitirul „Sf. Lazăr” din capitală. Sectorul decedaților necunoscuți

Foto: Ramin Mazur

„Încercăm să-i îmbrăcăm cu hainele în care au fost aduși”

Unica instituție competentă să efectueze expertiza cadavrelor necunoscuților este Centrul de Medicină Legală din Chișinău. Ion Cuvșinov, șeful centrului, spune că de identificarea persoanelor se ocupă poliția, dar angajații săi le vin în ajutor cu anumite observații pe care le remarcă în timpul investigațiilor. „Noi pregătim morții pentru înmormântare doar după ce obținem permisiunea de la organele de urmărire penală. În ultima perioadă cadavrele nu stau aici mai mult de două luni”, subliniază Cuvșinov. El a mai menționat că instituția nu primește bani ca să le cumpere îmbrăcăminte, de aceea, personalul „încearcă” să-i îmbrace cu hainele în care au fost aduși.

ramin-mazur-3033
Ion Cuvșinov, șeful Centrului de Medicină Legală din capitală

Foto: Ramin Mazur

Potrivit șefului centrului, în aceste zile la morgă sunt 18 cadavre necunoscute. „Anonimii” sunt transportați la cimitir câte 8-10 odată, iar responsabili de procesiune sunt cei de la Combinatul de servicii funerare, structură care se află în subordinea primăriei capitalei.

Înmormântați fără slujbă

„În anul 2014 Combinatul de servicii funerare a cheltuit circa 300 de mii de lei pentru înmormântarea persoanelor neidentificate”. Ludmila Boțan

Ludmila Boțan, șefa combinatului, susține că angajații săi pot lua corpurile neînsuflețite ale necunoscuților doar după ce primesc documentația necesară de la poliție și de la Centrul de Medicină Legală. „Noi asigurăm transportul, oferim sicriul și săpăm groapa. Cheltuielile sunt din contul nostru, însă ulterior primăria trebuie să ne restituie banii”, susține Boțan. Șefa recunoaște că răposații necunoscuți ajung în morminte fără ritualuri bisericești.

Același lucru îl confirmă și Pavel Eni, directorul Cimitirului „Sf. Lazăr”, care spune că „necunoscuții” sunt înmormântați fără slujbă bisericească și fără preot. „Pentru aceasta trebuie să achite cineva o taxă. Nici oamenilor obișnuiți nu le face nimeni „prohodul” fără plată”, declară Eni.

Pavel Eni, directorul Cimitirului „Sf. Lazăr”, vorbește despre decedații necunoscuți

La rândul său părintele Nicolai de la Biserica „Învierea Domnului” din Cimitirul „Sf. Lazăr”, recunoaște că nu a mers niciodată să facă slujbe de pomenire „anonimilor”. El argumentează acest lucru prin faptul că ritualul nu trebuie făcut persoanelor nebotezate sau celor care s-au spânzurat, iar acolo nu poți ști pe cine ai în față.

Potrivit preotului costul unei slujbe de pomenire pornește de la 350 de lei, însă dacă rudele nu-și permit să plătească, el poate face acest ritual și gratuit.

„Dacă preotul impune taxe, el trebuie împroșcat cu pietre” 

Părintele Andrei Rusu de la Biserica „Sf. Dumitru” din Chișinău spune că atunci când răposatul este petrecut pe ultimul drum, preotul face o slujbă de petrecere și pentru aceasta nu trebuie să ceară bani. „În biserică nu există taxe și costuri, acolo există doar jertfe și fiecare dă cât poate. Conform religiei noastre, dacă preotul impune anumite taxe pentru servicii, el trebuie împroșcat cu pietre”, susține Rusu.

mar-6027
Răstignire

Foto: Ramin Mazur

Totodată reprezentantul bisericii menționează că slujba de pomenire nu este obligatorie pentru nimeni și că „prohodul” este asemeni unei zile de naștere, pe care unii și-o sărbătoresc, iar alții nu.

„Cadavrele orfane” ajung într-un șanț

După ce am cutreierat Cimitirul „Sf. Lazăr” dintr-un capăt în celălalt, am găsit și locul unde ajung morții necunoscuți. Noroc de groparii de acolo care „porăiau” prin zonă și care m-au ghidat printre cruci. „Uite după gard, unde mormintele nu se văd din buruiene. Acolo și sunt îngropați cei care nu trebuiesc nimănui. Doamne ferește de așa soartă”, spune angajatul cimitirului, făcându-și de trei ori semnul crucii.

La fața locului am găsit un șanț proaspăt săpat, unde se pare că urmează să ajungă următorul „set” de morți neidentificați. Potrivit administrației cimitirului, șanțul a fost făcut cu o autospecială pentru că „așa este mai ieftin”, susțin ei și confirmă că distanța dintre sicrie este respectată cu strictețe.

„Îți trebuie bani și pentru ca să mori”

Cu doar 100 de metri mai sus de sectorul „anonimilor” erau câteva zeci de gropi săpate separat. Tot acolo avea loc și o ceremonie de înmormântare cu preot, cu rude, cu bocete… cu tot. Unul dintre gropari a remarcat indignat că „îți trebuie bani și pentru ca să mori decent, altfel nimeni nu se uită la tine”.

Tot el m-a îndemnat să merg să fotografiez monumentele de zeci de mii de euro care se află chiar la intrarea în cimitir. „Pentru morții nimănui nu se găsesc haine și nici măcar un preot, dar pentru nacealiniși (n.red.: șefi) se fac condiții luxoase și după moarte”, a spus groparul, dând dezamăgit din cap. După ce am ajuns acolo, ne-am convins că bărbatul avea dreptate și într-adevăr am găsit câteva monumente impresionante:

Potrivit regulamentului cu privire la cimitire, cheltuielile pentru înmormântarea şi întreţinerea mormintelor „decedaților neidentificați” sunt suportate de autorităţile administraţiei publice locale.

Atmosfera din Cimitirul „Sf. Lazăr”

De la începutul anilor 70 până în prezent, la Cimitirul „Sf. Lazăr” din capitală au fost înmormântate circa 6000 de persoane necunoscute. Unele dintre ele, între timp, au fost identificate.

Acest articol a fost publicat în ediția print a ziarului TIMPUL din data de 6 februarie 2015.

Facebook Comments
read more:

1 Reply

  1. ..ce- am citit..pare c-am straniu.Nu acelaşi lucru se întîmplă în România.Cei fără urmaşi ( săraci ), şi aşa zişii boschetari..li se asigură strictul minim necesar din partea primăriilor…cum ar fi: haine..sicriu..groapă şi actul religios la groapă.Pe cruci se scrie datele persoanale..iar cînd sunt necunoscuţi…un nr. de identificare la regstr..cimitirului .. pentru a putea fi găsit de anumite rude.. în cazul că sunt căutaţi.Cine execută serviciile( în afară de preot)? persoanele prevăzute la Lg.416..care primesc ajutoare sociale din partea statului( în majoritatea satelor) ..iar în oraşe şi municipii de primării..întrucît le gestionează( urmaşii sau propietarii de cavouri plătesc o taxă anuală) avînd în schemă asemenea salariaţi ……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *