Reportaj

Proteste la Chișinău. Nopți albe pentru dreptate

În această săptămână se desfășoară cel mai mare protest din istoria Moldovei independente. Dezamăgiți și sătui de nesfârșita criză din țară, oamenii s-au răsculat împotriva guvernului de la Chișinău. Poliția estimează numărul participanţilor la 35.000-40.000, mai mulţi decât au participat la protestele anticomuniste din 2009, comentează agenţia Reuters. De duminică, 6 septembrie, oamenii nu au mai părăsit Piața Marii Adunări Naționale pe care au transformat-o într-un „Orășel al Demnității și Adevărului”. Ghidați de organizatorii protestului, Platforma civică „Demnitate și adevăr”, manifestanții și-au adus corturile, au improvizat cantine și au înjghebat un punct medical. Mii de susținători le-au adus provizii, medicamente și haine groase.

ramin-mazur-02101.jpg

Nemulțumirea oamenilor a crescut de pe o zi pe alta pe parcursul ultimului an. Economia țării a suferit o lovitură capitală în noiembrie 2014, când Banca Naţională a Republicii Moldova a preluat controlul asupra Băncii de Economii, una dintre cele mai mari bănci din ţară, dar și asupra altor două instituţii problematice, Banca Socială şi Unibank. În urma unui efort coordonat, din cele trei bănci a fost sustrasă suma de 1 miliard de dolari  sub forma împrumuturilor fără acoperire economică. Asemeni unui carusel sinistru, creditele unei bănci au fost achitate cu creditele alteia. Banii împrumutați au ajuns în conturi din străinătate unde le-a fost pierdută urma. Jaful secolului a dus inevitabil la destabilizarea economică a țării. În februarie, leul s-a depreciat cu 25%, înfruntând cele mai dramatice momente din istoria existenței sale. Vreme de câteva zile, dolarul a fost vândut cu 25 de lei, iar euro – cu 30. Criza valutară, deși a fost remediată pe termen scurt, a avut efecte alarmante asupra economiei. În iulie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tarife majorate cu peste 30% pentru gaz și energie electrică. Pe fundalul acestor deprecieri, Platforma civică „Demnitate și adevăr” a desfășurat mai multe proteste pe data de 5 aprilie, 3 mai și 7 iulie 2015.

ramin-mazur-0131.jpg

Cereți și (nu) vi se va da

Cea de-a patra manifestare, organizată pe 6 septembrie a strâns zeci de mii de oameni zguduiți de incompetența guvernanților. „Protestatarii s-au mobilizat împotriva furtului din sistemul bancar, împotriva hoțiilor de proporții”, a declarat Valentin Dolganiuc, unul dintre membrii platformei. „Moldova s-a transformat într-un stat capturat, o amenințare pentru Europa. Nu se mai poate”, a afirmat un alt membru, Igor Boțan. Potrivit organizatorilor, mai multe trenuri au fost blocate la Ocnița și Ungheni, o serie de autobuze au fost oprite la Cricova, iar sistemul de energie electrică a fost sistat în sectorul Râșcani al capitalei. Pe parcursul protestului, postul național de televiziune Moldova1 a difuzat filme artistice.

Revoltați, oamenii cer demisia președintelui Nicolae Timofti și organizarea alegerilor anticipate până în martie 2016. „Vrem să alegem președintele nostru, ca ei să nu-l poată pune pe unul de-a lor”, susține Eugenia, una dintre protestatare. Oamenii solicită alegerea preşedintelui prin vot direct, demisia celor responsabili de jaful din sistemul bancar, demisia șefului Centrului Național Anticorupție și a Procurorului General. Membrii Platformei pledează pentru alegerea și numirea procurorilor de către o Delegație a Uniunii Europene. Organizatorii protestului îndeamnă oamenii să rămână în Piața Marii Adunări Naționale până nu le vor fi îndeplinite revendicările.

„Timofti nu e președintele nostru”

Marți, președintele Timofti a emis o declarație prin care refuză să demisioneze, „fiind convins că o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova, iar un vid de putere ar determina o nouă criză politică”. Întrebați ce cred despre refuzul președintelui Timofti de a demisiona, protestatarii se lasă cuprinși de supărare. „Nu-l considerăm președintele nostru”, spune simplu Eugeniu, unul dintre manifestanți. Bărbatul ce gestionează o afacere în Chișinău mizează pe faptul că presiunea îi va face pe guvernanți să cedeze. „Iar cine se află azi în parlament nu va accede în următorul. O văd la guvernare pe Maia Sandu, are caracter. Îl simpatizez pe Oazu Nantoi. Sper mult că Platforma DA nu va deveni o forță politică, ci una a poporului”, susține Eugeniu. Aliona, o altă protestatară e venită tocmai din Cahul. „Timofti e un nemernic că se ascunde. Știe că o să fie huiduit”, crede femeie. Aliona lucrează în Belgia și a venit în Moldova în vacanță, perioadă pe care a ales s-o petreacă în Piață. „Pe 18 plecăm. Sper mult să se rezolve până atunci”, spune Aliona. Manifestanții condamnă atitudinea președintelui Timofti, iar mulți dintre ei consideră că demisia e singura modalitate prin care șeful actual al statului ar putea să-și salveze numele.

Pentru a discuta revendicările înaintate de protestatari, membrii Platformei cer întâlniri cu președintele Nicolae Timofti, premierul Valeriu Streleţ şi şeful Legislativului, Andrian Candu, precum și cu liderii Alianței de guvernare, Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vladimir Filat. Doar una dintre aceste întâlniri a avut loc deocamdată. Ieri, prim-ministrul Valeriu Streleț a dat curs invitației și o ședință a fost organizată împreună cu reprezentanții protestatarilor. Premierul a declarat că guvernul de la Chișinău refuză să demisioneze, pentru a nu provoca „o criză sistemică ireversibilă” și o va face doar în cazul în care va pierde susținerea Parlamentului. „Suntem gata să discutăm orice în afară de demisia Guvernului. Suntem gata să creăm o comisie de lucru comună care ar putea găsi soluții și propuneri pentru depășirea situației actuale”, a declarat premierul Streleț. Șeful executivului susține că majoritatea solicitărilor sunt în afara competențelor Guvernului și îi este imposibil să le comenteze. Dialogul dintre cele două grupuri a decurs greoi, cerința Platformei fiind, totuși, „capitularea necondiționată a conducerii și organizarea alegerilor anticipate”. Participanții la ședință nu au reușit să ajungă la o formulă de consens.

ramin-mazur-0367.jpg

Sub lupa Kremlinului

Pentru a intensifica presiunile la adresa conducerii, reprezentanții Platformei au apelat la şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola şi la reprezentanţii ambasadei SUA şi ai Germaniei. „Disponibilitatea de comunicare s-a dovedit una diametral opusă faţă de cea a autorităţilor de stat. La prima solicitare, peste o oră, am fost primiţi. Avem asigurarea celor trei reprezentanţi că se vor afla într-o comunicare directă cu autorităţile pentru a-i face să înţeleagă că un dialog cu propriul popor este un imperativ necesar”, a declarat membrul platformei Andrei Năstase. Potrivit acestuia, discuțiile cu partenerii externi ai Moldovei vor continua și zilele următoare. Evenimentele de la  Chișinău au fost comentate și de fostul comisar european pentru extindere şi politica vecinătăţii, diplomatul ceh Stefan Füle. „Orice demonstraţie, orice expresie liberă a opiniilor, orice încercare de a cere socoteală celor de la putere printr-un dialog direct, este un exerciţiu sănătos pentru democraţie”, a declarat fostul comisar. În acest moment însă, crede Füle, lucrul „cel mai important este ca lumea să se exprime liber, iar autorităţile să examineze cu seriozitate acuzaţiile şi la nevoie, să le ancheteze cu seriozitate”. La o distanță de peste o mie de kilometri, Vladimir Putin veghează cu atenție asupra protestelor de la Chișinău. „Desigur, urmărim cum se dezvoltă situația în Republica Moldova,” a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.

ramin-mazur-0510.jpg

De aproape o săptămână, cântecele patriotice, imnul republicii și discursurile pătimașe răsună în centrul capitalei. Tricolorul și drapelele europene împânzesc marea de protestatari. „Vrem țara înapoi!” și „Demisia!” scandează oamenii dezamăgiți. Pumnii le sunt încleștați, iar degetele sub forma literei V sunt ațintite spre cer. „Victorie, victorie!”, repetă aceștia la nesfârșit. După multe nopți reci și albe, atmosfera din piață rămâne a fi emoționantă.

La revoluție, nu se dă Like

Peste 300 de corturi sunt instalate în Piață. Sunt numerotate, decorate cu steaguri, citate, lozinci sau cu denumirile localităților din care au venit protestatarii. Într-un cort cu tricolorul fixat pe acoperiș, planifică să înnopteze doi studenți. Pentru ei, protestul e un moment definitoriu, cel care va determina dacă părăsesc țara sau încearcă să-și continue viața acasă. „Dacă protestul se dovedește un eșec, voi fi nevoit să plec”, spune Alex. Dacă va fi să părăsească Moldova, tânărul va alege Germania sau Austria. Colega lui e mai puțin optimistă. „Sistemul educațional din Moldova nu se va schimba în 1-2 ani. Eu aleg să-mi fac studiile în Germania, deoarece nu sunt satisfăcută de calitatea profesorilor de la noi”, susține Evelina. „Sunt studentă la Colegiul de Comerț al ASEM-ului, unde e mare corupție. Din acest colegiu, precum și din alte instituții, ies niște caricaturi, și nu specialiști”, adaugă tânăra. În pofida nemulțumirii acestora, studenții nu lipsesc de la ore. Dimineața își strâng cortul, merg la lecții, iar după-amiază revin pentru o altă noapte albă în Piață. Între timp, un grup de tineri a urcat pe scenă pentru a-și îndemna semenii să li se alăture. „Eu îmi fac studiile peste hotare și vreau să revin acasă. Dacă nu vom avea susținere, noi, studenții vom fi nevoiți să plecăm. La revoluție, nu se dă like pe Facebook. La revoluție, se stă în Piață”, a afirmat pe scenă Marcel Lazăr, unul dintre tinerii protestatari.

Unirea măsurată în panglici

Oamenii își pun panglici tricolore în piept, poartă fulare și tricouri în cele trei culori ale neamului. Cântecele patriotice pe versurile maestrului Grigore Vieru și interpretate de Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt fredonate cu un entuziasm ce părea uitat. Atmosfera amintește de mișcarea de eliberare națională, de românism și latinitate. Întrebați dacă vor Unirea, părerile sunt împărțite. „Deși susțin ideea, nu e momentul oportun. Să ne facem curățenie în țară și apoi să cerem unirea”, consideră Iurie, unul dintre protestatari. Veteranul războiului de pe Nistru, Anatolie, este împotriva unirii. „Noi am luptat pentru un stat independent”, susține bărbatul. Cu toate acestea, panglicile din Piață nu sunt prinse în piept în zadar. Studentul Alex, citat mai devreme, e convins că Unirea e singura soluție pe care o are Moldova. De aceeași părere este jurnalistul Iurie Vlas. „Cred că în 3-4 ani se va întâmpla. Fiecare al 10-lea din Piață e unionist, iar noi suntem cei mai luptători”, spune Iurie. „Pentru a înfăptui unirea, avem nevoie de câteva săptămâni sau câteva luni. Avem exemplul reunificării Germaniei, iar conjunctura politică e într-o continuă schimbare. Noi nu avem nevoie de parlament, guvern și președinte. Le avem la București”, conchide bărbatul.

ramin-mazur-02691.jpg

Zecile de corturi ascund sute de oameni și mii de povești. La marginea Orășelului, o femeie de peste 50 de ani, cu părul blond și ochii azurii își pune pe umeri o jachetă militară. Îi vom spune Natalia, din dorința femeii de a-și păstra identitatea ascunsă. „În familia noastră, soțul meu ne întreține, lucrând peste hotare. A venit în concediu pe două săptămâni și acest timp îl vom petrece în Piață”, spune mâhnită femeia. Nataliei îi este imposibil să-și întrețină copiii dintr-un salariu de 1500 de lei pe care îl primește lucrând la o grădiniță. „Soțul meu e plecat de foarte mulți ani. Când copilul lui, fiind mic, i-a spus „tată” vecinului, am realizat ce problemă avem”, continuă protestatara. Astăzi, băiatul Nataliei are 18 ani și planifică să-și continue studiile departe de casă. „Nu mai avem de pierde. Dacă îmi pleacă băiatul? Ce altceva mai pot pierde?”, întreabă femeia. Ieri, nepoata Nataliei a împlinit un an. Femeia a putut să o vadă doar pe Skype. „Așa îmi venea să o îmbrățișez, să o strâng…”, se vaită femeia lăcrimând, iar ochii ei devin mai albaștri. Natalia spune că înțelege femeile care aleg să părăsească Moldova pentru o viață în Italia. „Am o vecină care a plecat. M-a sunat după câteva luni și mi-a spus că se simte liberă. După ani și ani de lucru pe deal, mi-a zis că i s-au dres, în sfârșit, călcâiele. Nu le mai are crăpate”.

raminmazur-221.jpg

Nebănuitele căi ale Platformei

Nenorocirile ce li se întâmplă din cauza crizei din țară i-au făcut pe oameni să-și lase copiii, serviciul și patul de acasă pentru a protesta și a cere o viață decentă. Platforma DA a oferit un cadru organizat pentru manifestarea acestor revolte. Membrii platformei, însă, par a fi subiectul mai multor controverse. Potrivit analistului politic Dan Nicu, Vasile Năstase a persecutat și a concediat în 2006 mai mulți jurnaliști de la Antena C și Euro TV, acționând la comanda „șefului” Iurie Roșca, mână în mână cu Vladimir Voronin. „Angela Aramă se pretinde și ea pufoasă, după ce a pus botniță presei printr-un infect Cod al Audiovizualului, deschizând ușa pentru interzicerea TVR”, spune într-un text de opinie Dan Nicu. Analistul consideră că „bucata asta de pământ românesc și oamenii săi au ajuns la discreția unor oameni suspecți”, iar oamenii din Piață riscă să devină niște pioni, piese de sacrificiu care „vor fi puse cap în cap dacă interesele celor două grupări o vor cere.”

În acest joc perfid pe tabla de șah, cert este că singurii suferinzi sunt oamenii. Amenințați de premierul Streleț că instabilitatea va duce la creșterea unui dolar la 40 de lei, protestatarii stau în frig, pentru că „altfel nu-și pot ajuta țara”. Se încălzesc greu și dorm iepurește. În puținele ore de somn, se visează tot protestând. Buimaci, se trezesc și o iau de la capăt.

Facebook Comments
read more:

4 Replies

  1. Guvernul Streleț este investit abea 6 săptămîni în urmă, care obiectiv nu putea să facă prea mult în acest scurt timp, iar demisia lui ar fi doar un cadou măreț pentru Dodon-Usatîi și în fine pentru Moscova…

  2. „Amenințați de premierul Streleț că instabilitatea va duce la creșterea unui dolar la 40 de lei, protestatarii stau în frig…”

    De ce „AMENINȚAȚI” și nu „AVERTIZAȚI ” ???
    Ori nu înțelegeți diferența :))) ???

  3. Mă miră cum sunt căutați liderii DA și pe sub unghii. Se crează impresia, că dacă ar veni chiar Iisus din Nazaret, buhăieșii lui plaha l-ar întreba pe unde a umblat 33 de ani și dacă nu cumva l-au trimis verii Țopa…

  4. Oricine militează pentru demisia președintelui, guvernului și a parlamentului face jocul Moscovei. Moscova are nevoie de un vid de putere la Chișinău. Și s-ar putea, din nefericire, să iasă victorioasă. Bravo, platforma DA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *