Reportaj

Trăiască Ucraina! Trăiască eroii!

Ora 7 dimineața, 1 mai, Odesa. Presa kieveană anunță că în mai multe orașe din țară, inclusiv în capitală, Partidului Comuniștilor i se interzice organizarea evenimentelor dedicate Zilei Muncii. Dacă urmează să se organizeze ceva în Odesa – nu știe nimeni. Nu sunt la curent polițiștii, care până la amiază au împânzit orașul, nu știu nici localnicii, poate știe, dar nu anunță nimic, presa odesită. Ochiul turistului ar crede că e o zi obișnuită de sărbătoare – toate drumurile și trotuarele se spală, unde și unde se mai plimbă câte un alcoolic care a început să sărbătorească „permai”-ul prea devreme, iar pe vitrinele cafenelelor se anunță reduceri și oferte atrăgătoare cu ocazia „sărbătorilor de mai”.

Cu un an în urmă, odesiții anti-maidan, stabiliți în corturi în piața Kulikovo Pole de mai bine de trei luni, au mers într-un marș care a început în fața Teatrului de operă și s-a încheiat în fața Casei Sindicatelor, unde activiștii proruși au organizat un miting. S-au adunat câteva mii de oameni cu sute de drapele roșii, cu panglica Sf. Gheorghe și pancarte cu inscripția „Мир, труд, май” (n.red.: „Pace, muncă, mai”, din rus.). Pe măsură ce simplii trecători se alăturau participanților la marș, tot mai mulți scandau „Odesa – oraș erou”, „Referendum” și „Fascismul nu va trece”. Ajunși în piața Kulikovo Pole, oamenii au fost întâlniți de Artiom Davidcenco, liderul separatiștilor proruși, care le-a prezentat candidatul la postul de primar al orașului Odesa din partea orășelului de corturi – Rotislav Barda. În încheiere, liderul partidului „Rodina”, Oleg Muzîka a ținut neapărat să accentueze că mitingul este unul pașnic, însă, în caz că provocările vor continua, iar cerințele lor nu vor fi satisfăcute, protestatarii de pe Kulikovo vor  reacționa „mai dur”.

Peste exact un an, în pofida interdicțiilor sau a sugestiilor autorităților de a nu organiza nici un eveniment politic pe 1 mai, Partidul Comuniștilor din Odesa și-a adunat, totuși, oamenii la ora 9.30. Scara mitingului de astăzi nici nu poate fi comparată cu cel de acum un an, numărul celor prezenți abia ajungând la 40. Mai mult, evenimentul pare a fi organizat la repezeală, au venit bătrâni care țineau în mâini câteva drapele și pancarte roșii, vorbitorii își citeau discursurile de pe foaie, iar până la urmă amplificatorul de sunet, din cauza emoțiilor, a fost scăpat și distrus. Aceștia s-au adunat la gura trecerii subterane ce duce spre piața Kulikovo Pole și sunt înconjurați de câțiva polițiști.

Liderul odesit al comuniștilor, Evghenii Țarikov anunță că de dimineață au avut loc provocări în fața Teatrului de operă, unde pornește tradiționalul marș de 1 mai, însă fără să precizeze ce anume s-a întâmplat. De altfel, lămuririle nu par a fi necesare – printre cei prezenți încep imediat a fi înjurați fasciștii și naționaliștii. Totuși, întrebat cine pe cine a provocat, Evghenii Țarikov a negat imediat că ar fi avut loc așa ceva, accentuând că face tot posibilul ca să nu se mai spună o dată că Partidul Comuniștilor ar fi iscat altercații. În același timp, bărbatul este nemulțumit de faptul că s-au adunat foarte puțini oameni, observând că majoritatea sărbătoresc în afara orașului în timp ce oamenii mor.

„Uitați-vă cum împotriva noastră se duce o luptă ideologică, ei încearcă să facă o retrospectivă, or în anii 30 a fost foamete, iar pe vremea lui Stalin au avut loc represiuni etc. Totuși, despre ideologia noastră ei nu pot spune niciun cuvânt, fiindcă ea aparține muncitorilor de rând. Noi vrem ca guvernarea să fie pentru popor și nu pentru o mulțime de oligarhi care se bat acum pentru putere. Astăzi, sub acoperirea unor lozinci patriotice, are loc procesul invers – totul se înrăutățește, nivelul de trai scade, se prăbușește integritatea teritorială. În acest context, lupta pe care o ducem noi este tot mai actuală. Suntem nevoiți să aducem mesajul la oameni ca pe vremurile revoluționare – doar prin dialog personal, prin pliante sau internet. Dar noi continuăm să facem asta, fiindcă dacă vom tăcea noi, nu va mai rămâne nimeni care să le spună cum trebuie dezvoltat un stat. Tovarăși, eu nu știu cum se simt oamenii care luptă în estul Ucrainei și se laudă cu asta, însă cu un an în urmă, în piața Kulikovo au murit zeci de odesiți care se aflau acolo din diferite motive, oameni cu viziuni politice diferite. Astăzi, din păcate, în acest loc dominat de spiritul morții, are loc un fel de paradă militară. Consider că este o acțiune care arată cinismul autorităților locale față de moartea oamenilor. Tovarăși, eu sper că bunul simț va câștiga, fiindcă oamenii noștri au ales întotdeauna dreptatea, bunătatea și adevărul”, încheie probabil cel mai tânăr participant la manifestație, Vasilii Evmencikov.

La doar 300 de metri de la mitingul comuniștilor, în piața Kulikovo Pole, în fața Casei Sindicatelor, autoritățile locale au organizat un briefing de presă cu toate unitățile de pază care urmau să asigure ordinea publică pe parcursul „sărbătorilor de mai”. Astfel, în regiunea Odesa vor fi dislocați peste patru mii de milițieni, iar în oraș – peste o mie de ofițeri de poliție, veniți din 14 regiuni ale țării, 600 de militari din Garda Națională și 500 de reprezentanți ai grupurilor comunitare. Aceștia au umplut piața și au demonstrat un marș.

În timp ce fiecare unitate își etala capacitatea de a merge în marș, piața era înconjurată de un rând de polițiști, care urmăreau ca cei aproximativ 200 de cetățeni să nu distrugă show-ul din Kulikovo Pole. Totuși, oamenii nu-și puteau ascunde nemulțumirea, majoritatea întrebau revoltați unde se aflau toate aceste trupe pe 2 mai 2014, de colo-n colo se iscau certuri între bătrâni și tineri, între proruși și patrioți ucraineni, între cetățeni și forțele de ordine.

Marșul unităților de pază din regiunea Odesa

Pe cealaltă parte a pieței, Casa Sindicatelor stă înconjurată cu un gard metalic, întărit din spate cu blocuri mari de piatră. Clădirea nu a fost restaurată – urmele incendiului nu au fost eliminate, geamurile sparte sunt acoperite cu peliculă, pe scări încă se mai păstrează mobilierul din lemn distrus pentru baricade, iar pe pereți pot fi urmărite cu ochiul liber găurile de la gloanțe. Potrivit gubernatorului Odesei, Igor Palița, cel mai probabil că această clădire nu va mai aparține Federației Sindicatelor, iar aici va fi sediul fie al Forțelor Marine, fie al Spitalului pentru invalizi sau al administrației regionale a Afacerilor Interne. „Acesta va fi mereu locul unde au murit oameni, de aceea trebuie să luăm o decizie bine gândită”, a adăugat el. Alături, câțiva trecători depun flori și candele, alții urmăresc panoul unde sunt afișate fotografiile celor decedați pe 2 mai, alții discută despre cele întâmplate. Indiferent de tabăra din care fac parte, toți sunt de acord cu un lucru – măcelul a fost organizat. De cine a fost organizat este deja un motiv de polemici, certuri și replici foarte dure.

MAR-6429
Piața Kulikovo Pole, 1 mai.

Foto: Ramin Mazur

Între timp, parada s-a încheiat, iar șeful poliției din regiunea Odesa, Ivan Katerinciuk a făcut apel la unitățile prezente ca, în cadrul activităților de comemorare care urmau să aibă loc a doua zi, să fie vigilente și să-și efectueze conștiincios sarcinile. „Numai de munca noastră depinde sănătatea și chiar viața cetățenilor și turiștilor. Numai prin colaborare și atenție, putem preveni crima, evita destabilizarea situației și asigura siguranța cetățenilor”.

În jurul orei 21, piața Kulikovo Pole a fost iarăși înconjurată de forțele de ordine. Întreg teritoriul a fost verificat și au fost instalate zece detectoare de metal. Mâine aici urmau să se adune sute, poate chiar și mii de oameni, mâine Odesa se va împărți încă o dată în două tabere, Casa Sindicatelor nefiind unicul loc unde au decedat oameni în acea zi neagră pentru Ucraina.

Evenimentele din 2 mai 2014 au început în piața Soborna, de unde a pornit marșul microbiștilor dinaintea tradiționalului meci de pe acea dată din fiecare an. „Pur și simplu ne-am adunat aici, am vrut să mergem pe strada centrală până la stadion. Totul era pașnic și brusc au apărut cei de pe Kulikovo Pole, s-au aranjat în coloane și au început să împuște în noi. În fața mea a murit primul om, un tânăr de 30 de ani… Atunci oamenii noștri au înnebunit, toți au început să cheme întăriri. Dacă prorușii se ascundeau după cordonul de poliție, atunci noi nu eram protejați de nimeni. Culmea e că poliția apăra atacatorii înarmați de cei pașnici. Asta ne-a înrăit și mai mult și am hotărât să mergem pe Kulikovo Pole”, povestește Iura, pe care l-am găsit așezat pe o bancă în piața Soborna, alături de soția sa Svetlana, cu câteva ore înainte de evenimentul de comemorare.

MAR-6603
Unul din puținii reprezentanți ai forțelor de ordine prezenți în piața Soborna, unde urma să vină patrioții Ucrainei.

Foto: Ramin Mazur

În scuar se aflau deja aproximativ 20 de polițiști și militari. Nici pomină de detectoare de metal, de parcă autoritățile ar recunoaște tacit unde și cine ar putea provoca conflicte. În câteva ore aici se vor aduna aproximativ o mie de patrioți ucraineni, iar în Kulikovo – 500 de oameni, majoritatea pro-ruși. „Au stat acolo, în corturi, luni întregi, și nimeni nu-i deranja. Noi, patrioții, chiar am avut o înțelegere – să nu-i atingem și să evităm orice conflicte, să nu se întâmple ca în Kiev”, povestește Svetlana. Totuși, după ce au fost atacați de separatiști, ignorați de poliție și au pierdut oameni, patrioții au rupt pactul unilateral de pace și s-au îndreptat spre orășelul anti-maidan. Cei instalați în corturi s-au refugiat în Casa Sindicatelor, au ridicat baricade și le-au dat foc pentru a se asigura că nu va intra nimeni. „Din cauza vântului, focul s-a extins înăuntru unde ei țineau saltele, tot felul de scânduri pentru baricade etc. A luat foc și vopseaua de pe pereți, ceea ce a creat monoxid de carbon care e toxic. Circa 100 de oameni au urcat pe acoperiș, iar pe cei care au rămas jos nu-i lăsau să urce ca să se salveze de flăcări”, povestește Iurie, asigurând că dacă prorușii nu atacau, nimic din cele întâmplate nu ar fi avut loc. Mai mult, acesta afirmă că, a doua zi, când au mers să verifice ce a rămas din clădire, au găsit în corturile protestatarilor anti-maidan mobilă nouă scumpă, numeroase aparate de bucătărie pentru gătit – „de parcă planificau să stea acolo încă un an”.

În același timp, în piața Kulikovo Pole a început să se adune lumea. Autoritățile, prognozând un flux mult mai mare de oameni decât a fost, au rugat bătrânii să vină mai devreme ca să nu fie nevoiți să stea în rând la controlul de la intrare.

La văzul legitimației de jurnalist oamenii reacționează negativ. „Atâta pază au pus ca să nu vină naziștii ca atunci”, „Nu e adevărat, ei nu de naziști ne păzesc, ei singuri sunt naziști!”, „Vorbește mai încet că precis înregistrează ce spunem, vezi că e jurnalistă”, se aude în spatele meu.

Evenimentul de comemorare a celor decedați în urma altercațiilor de pe 2 mai 2014, Odesa, Ucraina.

Veaceslav Vladimirovici, venit să depună flori la gardul ce înconjoară Casa Sindicatelor, ne-a povestit că, deși nu a fost prezent la evenimentele de anul trecut, a urmărit totul la televizor și este sigur că știe ce s-a întâmplat cu adevărat – „comanda a venit de la Kiev, iar cei care au îndeplinit-o nu sunt odesiți și au fost foarte bine plătiți”.

Numărul odesiților veniți să-i comemoreze pe cei care au decedat în Casa Sindicatelor a început să crească, iar stratul de flori roșii și bordo a devenit tot mai înalt. Oamenii se adună în grupuri mici, discută, își amintesc de cele întâmplate… Cuvintele „nazist” și „fascist” se aud mai des decât „Dumnezeu să-i odihnească-n pace”, se vorbește despre răzbunare și scurgeri de sânge ale inamicilor, iar din când în când se scandează „Nu uităm, nu iertăm!”.

În același timp, piața Soborna s-a umplut cu drapele și flori în culorile Ucrainei, oameni de toate vârstele, patrioții pământului ucrainean. Preotul ține slujba rugându-se pentru sufletele celor decedați, mame lăcrimează, iar printre bătăile clopotelor, bărbații strigă „Trăiască Ucraina! Trăiască eroii!”.

Patrioții ucraineni, pentru a evita posibile conflicte, au comemorat victimele evenimentelor de pe 2 mai 2014 din Odesa pe piața Soborna.

Acest articol a fost publicat în ziarul TIMPUL în ediția de vineri, 8 mai 2015. Dacă aveți sugestii de alte subiecte sau întrebări referitor la acest articol puteți contacta autorul pe Facebook (Ana Gherciu) sau pe mail-ul gherciuana@gmail.com.

Facebook Comments
read more:

Be the first to leave a comment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *