Reportaj·Viața în Moldova

Videoblogul – calea spre faimă și bogăție?

Perioada când fiecare a doua persoană își dorea să aibă propriul blog, unde să se poată da cu părerea în scris, este deja depășită. În prezent, tot mai mulți tineri vor deja să-și facă un videoblog, de pe urma căruia să câștige bani. Din sute de mii de încercări, un număr foarte mic se bucură de succes, iar dintre ei doar câteva unități reușesc să câștige bani din această activitate. În străinătate vloggingul este o adevărată industrie. Acolo există o piață publicitară dezvoltată și un public numeros. La noi, însă, atât publicitatea pe internet, cât și potențialii consumatori de conținut online sunt într-un număr redus. Cu toate acestea, în R. Moldova avem câteva persoane care au devenit cunoscute prin intermediul filmulețelor video pe care le postează. Prin ce metode au reușit să atragă atenția a câtorva zeci sau chiar sute de mii de oameni, cum își aleg temele, dar și câți bani le aduce această activitate, am încercat să aflu chiar de la unii dintre ei.

Un videoblog (vlog) este considerat o formă de televiziune web. Primul vlog a apărut în anul 2000, în Statele Unite, ca o alternativă a blogului, în care textul este înlocuit cu video. În numai cinci ani, datorită apariției și ulterior a popularizării platformei YouTube, această modalitate de a interacționa cu publicul s-a transformat într-un fenomen. Vloggerii se pot înscrie într-un program de parteneriat cu YouTube, ceea ce le permite să câştige bani din conţinut. În prezent, un vlogger de succes poate trăi numai din această activitate, ba chiar îşi poate înfiinţa afaceri conexe.

Vloggerul moldovean care înnebunește adolescenții români

În R. Moldova unul dintre cei mai populari vloggeri este considerat Ilie Bivol (Ilie`s Vlog). Acesta are peste 900 de mii de abonați pe canalul său de YouTube, majoritatea români. Un tânăr de 23 de ani, cu priză mare la adolescenți, despre care mulți dintre noi au auzit recent, în urma vizitei sale în România. Chișinăuianul a mers într-un mall din Iași, la o întâlnire cu fanii, acolo însă s-au adunat atât de mulți oameni, încât administrația i-a evacuat urgent de teamă să nu se rănească în înghesuială. În mediul online, Ilie a devenit popular acum doi ani când a început să posteze aproape zilnic filmulețe din viața lui. Videourile sale adună sute de mii de vizualizări în doar câteva ore. Unele postări depășesc chiar și câteva milioane de clickuri.

Enlarge

Ilie-Bivol-vlogger
Ilie Bivol, vlogger

Sursa: facebook, arhiva personală

Octavian Apostol, directorul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a declarat că, potrivit unei analize a instituției pe care o conduce, lunar vlogul lui Ilie Bivol adună peste 20 de milioane de vizualizări, iar veniturile sunt estimate la câteva mii de dolari pe lună. „Câștigi bani în funcție de numărul de clickuri, deoarece de la un anumit număr de vizualizări, cei de la YouTube încep să se împartă cu banii obținuți de pe urma publicității, ceea ce se numește „profit sharing”. Pentru asta doar trebuie să atașezi un card bancar la profilul de YouTube și automat îți vin acești bănuți”, a explicat șeful AGEPI.

Iată unul dintre cele mai populare filmulețe ale lui Ilie Bivol (din seria: provocări nebune), care a adunat peste două milioane de vizualizări:

Vloggeri moldoveni cu sute de mii de abonați practic nu mai sunt. Avem însă alți câțiva conaționali care fac filmulețe video, pe care le urmăresc zeci de mii de persoane și acestea i-au făcut populari în mediul online.

El e cel care „produce” Lumina

Un alt proiect video online, destul de popular, este „Lumina”, iar cel care o „produce” este fostul prezentator de televiziune, Andrei Bolocan. Bărbatul, împreună cu familia, s-a mutat acum câțiva ani în Canada, iar de acolo realizează filmulețe video prin intermediul cărora critică realitatea din R. Moldova, într-un mod amuzant. El recunoaște că a inițiat acest proiect ca o formă de protest față de cei care se iau prea mult în serios, iar de la data lansării, pagina „Lumina” a adunat peste 60 de mii de aprecieri pe Facebook.

Enlarge

Andrei-Bolocan-autorul-proiectului-Lumina
Andrei Bolocan, autorul proiectului video „Lumina”

Sursa: facebook, arhiva personală

„Oamenii intră pe „Lumina” din varii motive și tot din varii motive pleacă de acolo. Uneori conștient, alteori nu prea. Eu vorbesc despre Mitropolit, Renato, Costea Țuțu, Filat etc. Uneori fac o declarație video de iubire pentru mama și se apucă lumea să mă laude pentru cât sunt de simțit, de bravo și plin de afecțiune. După aia fac un video în care încerc să povestesc despre cum l-am pierdut pe Dumnezeul meu creștin sau fac o parodie. Odată am comentat un clip al celor de la Carla`s Dreams și lumea striga că scuip în valorile neamului. Unicul motiv exact și neclintit pentru care oamenii au dat „like” (trad. apreciat) la pagină, e pentru că eu muncesc la ea cinci zile pe săptămână”, recunoaște Andrei.

„Piața este mică, săracă și dependentă de țâțe goale”

Principala sursă de inspirație pentru filmulețele sale este actualitatea social-politică din R. Moldova. Ca să „producă” „Lumina” constant, în 2015 fostul prezentator TV a lansat o campanie de fundraising (trad. strângere de fonduri), de tip continuu, în care lumea poate să susțină proiectul său cu 1, 2, 10 sau chiar 35 de dolari pe lună. „Mi-am oferit șase luni să văd de ce sunt în stare și cât de mulți oameni aș putea să conving că eu sunt un prostălan cu o cușmă, care ar putea să aducă „Lumina” în viețile lor. Susținerea financiară este motivul principal pentru care „Lumina” nu a încetat să existe în vara lui 2015 și cauza numărul unu pentru care acest proiect continuă să existe acum. Faci „Lumina” doar pentru bani, măi Andrei? Se-ntreabă mironosițele. Eu vreau să cred că „Lumina” pentru mine e un job. Dacă șeful nu e unul singur, care vrea să-și alimenteze egoul pe la terase de hotel în centrul Chișinăului, dar șeful meu sunt sute de oameni care acceptă și uneori iubesc ceea ce produc eu – atunci, da, eu sunt extrem de încântat să primesc un ban pentru munca mea”, mărturisește Bolocan.

Iată un exemplu de video, produs de proiectul „Lumina”:

L-am întrebat pe producătorul „Luminii” în ce măsură se pot câștiga bani din publicitatea plătită de cei de la YouTube. „Nu știu cât câștigă Ilie Bivol din YouTube, dar vă asigur că prin această metodă se câștigă mult mai puțin decât credeți. Un videoblog pe teme social-politice, direcționat moldovenilor, care pe zi ce trece devin tot mai puțini – nu e cea mai profitabilă idee de a face bani. Piața este mică, săracă și încă foarte dependentă de tele-sesiuni de spălare de creier, odnoclasnice și țâțe goale”.

Andrei a recunoscut că nu va rămâne mult la formula existentă și că pe viitor planifică să „producă” mai mult „Lumină”, și să vină cu unele schimbări.

DaSuntRomân – ironizează moldovenii care vor pașaport românesc

Un alt creator de conținut video online este actorul Emilian Crețu, care face filmulețe cu genericul „DaSuntRomân”. Pagina sa de Facebook are peste 90 de mii de aprecieri. Canalul său de YouTube nu se bucură de un asemenea succes, dar video-urile oricum adună mii de vizualizări. El recunoaște că totul a început de la sine. „Inițial făceam filmulețe cu Slava Sambriș, parodiind o emisiune TV despre modă. Era o prosteală de-a noastră pe Facebook, care prindea bine la public – emisiunea se numea „Fără complexe”. Trebuie să recunosc că atunci eram primii din R. Moldova care făceam așa ceva pe Internet. Mai târziu am început proiectul „DaSuntRomân”. Treaba asta am făcut-o mai mult din plictiseală și nu din dorința de a deveni vedetă. Nici măcar o secundă nu m-am gândit care vor fi reacțiile de după”.

Emilian Crețu, autorul proiectului video „Da sunt român”

Emilian Crețu, autorul proiectului video „Da sunt român”

Emilian spune că denumirea „DaSuntRomân” este rezultatul ironizării moldovenilor care se consideră români doar ca să-și poată face actele pentru ca să plece la muncă în Europa. „Cred că sinceritatea și nebunia mea, plus un pic de curaj manifestat într-o formă foarte caricaturizată și teatrală, m-au făcut diferit și m-au ajutat să fiu bine cotat în mediul online”.

Firmele sunt dispuse să plătească pentru publicitate

Actorul zice că temele pe care le abordează în videourile sale le preia de pe meleagurile moldave, iar năravurile și viciile moldovenilor, combinate cu o critică subtilă a celor care ne conduc, fac un filmuleț viral. „O să pară poate fără modestie, dar reacțiile la tot ceea ce fac sunt foarte bune, chiar cu mult peste așteptările mele. Simt acest lucru atunci când merg pe stradă, dar și prin sutele de mesaje pe care le primesc de la fani”.

Mai jos, urmăriți unul dintre cele mai populare video-uri realizate de actorul Emilian Crețu:

Efortul pe care l-a depus Emilian Crețu până acum este și răsplătit pe măsură. Bărbatul susține că odată ce pagina sa de Facebook a devenit bine cotată și urmărită de zeci de mii de persoane, diferite firme au solicitat ca el să realizeze câte un video, în care să le facă publicitate. Unii vin chiar cu propunerea să posteze și reclamă pe pagina sa – evident că pentru o anumită sumă de bani.

Actorul a mai subliniat că proiectul „DaSuntRomân” a apărut de la sine și tot așa va fi pe viitor. „Cât timp o să fiu urmărit, o să fac tot posibilul să fiu la fel de inventiv. Dacă interesul publicului o să scadă, atunci o să renunț și o să încep altceva”, a concluzionat Emilian.

A încercat să vadă dacă sarcasmul prinde la public și… a prins

Zeci de mii de vizualizări pe Facebook adună și videourile pe care la face Ionela Hadârcă. Ea susține că inițial a fost doar o joacă prin care a încercat să vadă dacă sarcasmul prinde la public și… a prins. „De fapt, am vrut să critic fără ca să arăt cu degetul spre cineva. Mi-am dorit ca o anumită categorie de oameni să se privească dintr-o parte. Habar nu am ce atrage atenția oamenilor. Eu nu mă orientez după numărul de vizualizări sau de like-uri. Pentru mine, cel mai important indicator sunt oamenii care îl jurizează. Un video poate să aibă chiar sute de aprecieri, dar eu știu că, dacă anumiți oameni din lista mea de prieteni nu l-au apreciat, el nu este bun”, susține interlocutoarea mea.

Enlarge

Ionela-Hadârcă
Ionela Hadârcă

Foto: Facebook, arhiva personală

Ionela zice că de mică îi place mai mult să observe ce fac oamenii, decât să comunice cu ei. Ideile pentru filmulețe, le desprinde din activitatea de zi cu zi. „Analizez comportamente, gesturi, mimici. Poate fi un personaj colorat pe care să vreau imediat să-l parodiez (frizeriță, emigrantă din Italia etc.) sau o situație care m-a indignat (de exemplu: nesimțirea judecătorilor). Niciodată nu „coc” o idee. O fac imediat cum simt impulsul. Probabil, de asta întotdeauna sunt nemulțumită când îmi revăd filmulețele. Permanent îmi apar replici și idei mai bune, pe care aș dori să le includ, dar din păcate e târziu”.

Femeia își amintește că primele sale postări au fost criticate foarte mult și că i-a fost dificil să capete imunitate la comentariile răutăcioase și la sfaturile „binevoitorilor”. „Acum situația s-a schimbat foarte mult, poate și din cauza că eu nu mai am nicio problemă să trimit pe oricine oriunde vreau”, menționează chișinăuianca.

Iată una dintre parodiile făcute de Ionela Hadârcă:

La capitolul venituri de pe urma popularității video-urilor pe Facebook, Ionela susține că nu câștigă bani, decât doar din activitatea profesională. Această rețea de socializare în schimb i-a adus un venit mult mai valoros – oameni interesanți. „Cu mulți dintre ei comunic sau colaborez, de asta „îi iert” și pentru timpul pe care mi-l mănâncă și pentru nervii pe care i-am îngropat”.

Cât privește continuitatea și dezvoltarea acestui proiect video, Ionela spune că niciodată nu planifică nimic și că nu are idee ce va fi mâine.

YouTube este disponibil în 75 de țări

Platforma online YouTube are în prezent peste un miliard de utilizatori unici. Totodată, în fiecare zi sunt vizionate sute de milioane de ore pe YouTube şi sunt generate miliarde de vizionări, iar numărul de ore urmărite lunar pe această platformă creşte cu 50 la sută în fiecare an, conform statisticilor prezentate pe youtube.com. În fiecare minut, pe site-ul respectiv sunt încărcate 300 de ore de conţinut video, iar aproximativ 60% dintre vizionările unui creator provin din alte ţări decât cea de origine.

simbol.png

Jumătate dintre vizionările YouTube sunt pe dispozitive mobile, iar venitul obţinut din anunţuri mobile creşte cu peste 100% în fiecare an. Site-ul YouTube este disponibil în 75 de ţări şi localizat în 61 de limbi.

Din punct de vedere al câștigurilor, Youtuberii din Statele Unite sunt cei mai privilegiați. Aceștia sunt plătiți cu aproape 7 dolari pentru fiecare 9.000 de vizualizări. În România raportul este în jur de 2 dolari la circa 10 mii de clickuri. În R. Moldova câștigurile sunt mult mai mici.

 

Facebook Comments
read more:

2 Replies

  1. „TRAIASCA domnul GANDON,presedinte!”
    TRAIASCA toti evreii din Sadova si parintii lui Gandon ca au educat un asa dobitoc al gandirii umane. Traiasca si mama-sa, ca mi se pare din cate am auzit este „Profesoara”.

  2. Cred că tatăl acestuea (âmi ieste scârbă să-i pronunţ ori să-i scriu numele ) se întoarce în mormânt de scîrbă ce urgie a lăsat pe pămînt. Iar MAMA – profesoara cred că ieste mai puţin bucuroasă cînd aude ce vorbeşte lumea despre acesta, din păcate nimic bum nu ai ce spune despre el. Dar Dumnezeu să ne ajute să ne trezim, să-l dăm jos împreună cu tot cu Parlament si să alegem alţi oameni care merită să conducă cu MOLDOVA noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *